Predstavitev epa "Vrata nepovrata" in pogovor z Borisom A. Novakom v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

2. junij 2016 18:00

pogovorni večer, Muzej novejše zgodovine Slovenije, vstop prost
Predstavitev epa "Vrata nepovrata" in pogovor z Borisom A. Novakom v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

Muzej novejše zgodovine Slovenije  Vas prijazno vabi v četrtek, 2. junija 2016, ob 18. uri na pogovor, kakršnega še ni bilo, o razmerju med zgodovino, zgodovinopisjem in literarno zgodbo.

Boris A. Novak:

ZGODOVINA, KAKRŠNA JE BILA, IN ZGODBA, KAKRŠNE ŠE NI BILO

S knjigo Zemljevidi domotožja je začel pred letom dni izhajati prvi, monumentalen slovenski ep Vrata nepovrata izpod peresa Borisa A. Novaka. Svojo drugo knjigo je avtor poimenoval Čas očetov, s katerim pa epos Vrata nepovrata še ni končan. V letu 2016 ga bo zaključila tretja knjiga, Bivališča duš. Pesniški klasik, ki v svojem opusu dosledno uveljavlja načelo, da mora »pomen zveneti in zven pomeniti« je zmogel upesniti tisoče zgodb v urejenih ritmih in rimah tako, da so po dihu in vsebini povsem sodobne, sveže, kar uvršča Novakov ep med izjemne dosežke v svetovni poeziji.

Za prvi del eposa Zemljevidi domotožja je pesnik prejel Župančičevo nagrado, najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana.

Pesnik Boris A. Novak, sicer redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, bo z odlomki iz svojega epa podkrepil svojo tezo, da ljudje razumemo zgodovino predvsem skozi osebne zgodbe.

Pogovor z njim bo moderirala mag. Mateja Tominšek Perovšek, višja kustodinja v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.