Filter by Oznake izdelkov
roman

Oj, Triglav, moj dom

»Višje se ne da.« 

Najslavnejšega slovenskega detektiva Tarasa tokrat zločin preseneti na 2800 metrih nadmorske višine. 

Copyright: Založba Goga
Dimenzije: 13 x 20 cm
Leto izida: 2023
Število strani: 432
Vrsta: mehka vezava, trda vezava
ISBN: 978-961-277-415-8
ISBN: 978-961-277-414-1

mehka vezava V košarico24,90  trda vezava V košarico37,91 

O knjigi

Taras Birsa, izkušen kriminalistični inšpektor na Policijski upravi Ljubljana in nekdanji alpinist, se s svojo policijsko ekipo odpravi na Triglav. Pri tem ne sluti, da se bo njihova izletniška odprava kmalu prelevila v napeto detektivsko uganko.  

Nevihta na Triglavu zajame skupino planincev. Taras in njegov nekdanji soplezalec se s Kredarice odpravita v reševalno akcijo, kjer ob zmedenih in obupanih planincih naletita na truplo. Čeprav je takrat celotna reševalna ekipa prepričana, da je nesrečneža zadela strela, se kasneje izkaže, da ga je pred tem pokončal strel v glavo. Tarasova ekipa se pod vodstvom novega šefa Bohteta znajde pred več ugankami – zakaj bi nekdo nekoga ustrelil na vrhu Triglava? V kakšni povezavi je umorjeni z ostalimi in zakaj ga nihče od planincev ne prepozna? 

 

Tadej Golob (foto: Boštjan Pucelj)

Tadej Golob

Tadej Golob (1967) je eden najbolj samosvojih slovenskih avtorjev s tematsko raznolikim naborom del. Med pisci se je pojavil s knjigo Z Everesta (2000), v kateri popisuje smučanje Dava Karničarja z najvišje gore sveta, na vrh katere se je povzpel tudi sam, nadaljeval pa z biografijami Petra Vilfana (2004), Zorana Predina (2009) in Gorana Dragića (2015), Milene Zupančič, Petra Čeferina, Alenke Bratušek (2018), z romanoma za mladino Zlati zob (2011) in Kam je izginila Brina? (2013) ter z romanoma za odrasle Svinjske nogice (nagrada kresnik 2010) in Ali boma ye! (nominacija za kresnik 2014). Serija kriminalk s Tarasom Birso v glavni vlogi, ki se je začela z romanom Jezero (nominacija za kresnik 2017), se zgleduje po skandinavskem tipu kriminalk. Predvsem po tistih, ki jih pišejo novinarji in med vrsticami razkrivajo manj znane plati družbe, v kateri živimo.

nagrade:
Nagrada kresnik 2010

Odzivi

Nekdanji študijski kolega Tadej Golob se je iz izvrstnega novinarja, predvsem avtorja intervjujev, razvil v izjemnega pisca kriminalk. Uspešno je – kar potrjujejo bralke in bralci – ustvaril svoj (temačen) posnetek sodobne slovenske družbe, ki jo tudi sam literarno spretno secira, predvsem pa nas je obdaril z zanimivimi zgodbami in liki, s katerimi se kot njihov stvarnik prav simpatično igra. 

Igor E. Bergant