Search
Generic filters
Filter by Oznake izdelkov
roman

Festivali

Novomeški poletni večeri

Med 8. 7. in 28. 8. 2021 bodo na Glavnem trgu v Novem mestu ponovno potekali Novomeški poletni večeri. Na terasi kavarne Goga – na najlepšem trgu v Sloveniji – se bodo zvrstili literarni pogovori, koncerti in predstave. Vstopnine ni.

Rudi Potepuški – festival ulične umetnosti

Rudi Potepuški, mestni vagabund, se vrača v Novo mesto. Na Glavnem trgu bo v treh dneh predstavil najboljše plesalce, akrobate, artiste, klovne in ostale ulične umetnike, ki jih je spoznal v preteklem letu. Prvič se bo novomeški publiki predstavila glasbena zasedba Backi iz klavirja! Vstopnine ni, zabava in smeh sta zagotovljena. Vabljeni v našo družbo na najzabavnejšem festivalu v Novem mestu. Program festivala nastaja v sodelovanju z Ano Desetnico.

Novo mesto short

Letos bomo premaknili meje. Kjerkoli in kakršnekoli že so. V slovenski literaturi bo ostal en mejnik manj, saj smo letos v nabor več kot šestdesetih del z oznako »zbirka kratkih zgodb« – in celo med nominirance za nagrado novo mesto – prvič uvrstili tudi avtorje in avtorice, ki so rojeni drugje, živijo in ustvarjajo pa v Sloveniji. Posvojili smo tuje športnike, glasbenike, direktorje in druge tuje strokovnjake, ki delajo v Sloveniji, naj torej tako velja tudi za avtorice in avtorje. Nedvoumno so del naše literarne scene, pišejo za slovenske založbe, naj bodo njihova dela torej končno uvrščena v sodobno slovensko umetnost. Letošnjo žirijo za nagrado novo mesto, ki je malenkost prenovljena, sestavljajo Matej Bogataj, Robert Kuret, Žiga Rus in Silvija Žnidar (predsednica), hkrati so tudi člani Društva slovenskih literaranih kritikov, partnerja našega festivala. Nabor del je bil pester, toda žirija je v poročilo zapisala: »Na koncu smo se enotno odločili za četverico del, ki so bila v celoti, formalno in vsebinsko, najbolj skladna, zaokrožena in prepričljiva in ki so izkazovala visoko literarno raven.« Meje premikamo tudi tako, da bosta letos dva odlična glasebnika stala na odru in pripovedovala. Kako paradoksalne so lahko fizične, mentalne, žanrske in ostale meje, pa nam bodo razložili gosti pogovora s primerno pomenljivim naslovom Ni meja je. Letošnji festival začenjamo s pripovedovalskim večerom, nomiranci za nagrado novo mesto pa bodo tokrat prvič gostovali po Sloveniji in prišli v Novo mesto na večer podelitve nagrade.

Dobrodošli v svetu zgodb in premikanja meja.