npv

100 let nogometa v Novem mestu

O zgodovini novomeškega nogometa bodo govorili avtorji zbornika: zgodovinar dr. Aleš Gabrič, novinar Igor Vidmar in nekdanji nogometaš Andrej Primc.

Na temni strani duše Andraž Rožman, dr. Igor Okorn, Peter Kapš in Gorazd Rečnik

Roman Titov sin je zgodba o razburkanem prijateljstvu med brezdomcem in novinarjem, ki o njem piše knjigo. Klemen je pisec oglasov in bivši novinar, razočaran nad svetom, v katerem vladata denar in licemerstvo. Frenk je občasni brezdomec, ki se je že večkrat znašel v psihiatričnih ustanovah, sicer pa je poln idej, ki se vedno znova izjalovijo. Roman Titov sin razpira prostor onkraj ustaljenih (in krivičnih) dihotomij, v katerem bi se razumsko in nerazumsko lahko povezala v odprt dialog.

Dobro jutro Luka Piletič in Andrej Tomše

V predstavi Dobro jutro spremljamo dva prijatelja, ki si želita dan začeti s skodelico kave. A zaradi nerodnosti enega in nepotrpežljivosti drugega se že priprava mize in mletje kave zdita povsem nemogoči opravili. Jima bo uspelo premostiti medsebojne razlike in skuhati kavo ali pa se nam obeta bombastična brezkofeinska katastrofa?

Napoleon in Ilirske province: francosko poglavje zgodovine Novega mesta

V pogovoru bomo predstavili Napoleona kot enega vidnejših akterjev v človeški zgodovini, pomen ustanovitve Ilirskih provinc ter s tem osvetlili slabo poznano francosko poglavje zgodovine Novega mesta.

Samotne ljubezni

Samotne ljubezni Dušan Šarotar, Irena Urbič, Ahmed Burić in Svetlana Slapšak

Marko Sosič nas je resda zapustil mnogo prezgodaj, vendar še vedno hodimo po njegovih literarno-spominskih poteh. Med deli, ki jih je snoval do konca, je tudi najnovejša knjiga Osamljene ljubezni. Kljub melanholičnem naslovu so to predvsem zgodbe o ljubezni, naklonjenosti, svetlobi, ki prihaja tudi iz onostranstva.

Ptice krilatice

Otroci se bodo skozi gib in glas na igriv ter živahen, dinamičen način povezali z različnimi vrstami ptic. Skovikali bodo in pokukali v svet kot sovice, leteli bodo in se oglašali kot orli in galebi, se po golobje šopirili, poskusili bodo hoditi in krakati po vranje, se vživeli v svet kokošk in se pred zaključnim umirjanjem pozabavali tudi po pingvinje.

Luto, Krt & Parliament Attack

Skupaj s Festivalom novomeško poletje soorganiziramo glasbeni večer, na katerem se bodo zvrstili Luto, Krt in Parliament Attack.

O strahu in pogumu Goran Vojnović in Svetlana Slapšak

V svojih mojstrski, najbolj avtobiografski in iskreni pisavi do sedaj, knjigi Zbiralec strahov,  se Goran Vojnović z eno nogo vrača v otroštvo in izgubljeno domovino, kjer spozna, da lahko svoje strahove in občutke nepripadnosti preseže, če najde možnost za sobivanje

Ženska, zakon, pravice in užitek

Krožci, križci je najnovejši roman Jedrt Maležič. Roman o družini in ločitvi odpira veliko vprašanj. Med drugim prevprašuje tudi pozicijo nebiološke lezbične mame brez “priročnika” za materinstvo, od katerih se – kot od vseh mam – pričakuje, da so zgledne in pridne v vseh življenjskih okoliščinah, v katerih se še strejt mame pogosto komaj znajdejo. Pogovoru, ki se bo vrtel okoli spolnih praks, pravic žensk v zakonu, v postelji in pri užitku, se bo pridružila tudi dr. Gabrijela Simetinger, zdravnica, ginekologinja, porodničarka in seksologinja.

Zgodbarka pripoveduje, kako je čarovnica pregnala lovce na zmaje

Zgodbarka bo tokrat pripovedovala zgodbo o čarovnici Ukanarki, ki živi sredi gozda. Ko izve, da se po gozdu klatijo divji lovci, ki želijo zmajem ukrasti jajca, v katerih rastejo mali zmajčki, se zelo razhudi. Odloči se, da bo lovce ujela v čarovniške pasti: izreka čarobne besede, čara gozdne živali in kuha napoje.