Filter by Oznake izdelkov
roman

Varovanje zasebnosti – piškotki

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki in zakaj jih spletna stran potrebuje

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

Ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek
Življenjsko dobo piškotka
Vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število
Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj

Na spletni strani uporabljamo izključno piškotke, ki so dovoljeni v skladu z zakonom ZEKom-1. Uporabljeni so le piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje te spletne strani. Za beleženje statistike obiskanosti strani, uporabljamo sistem, ki zapiše le sejni piškotek in ne sledi vašemu nadaljnjemu vedenju na spletni strani oziroma v povezavi z drugimi stranmi. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z rabo v nadaljevanju opisanih piškotkov.

Seznam piškotkov, ki jih zbira spletna trgovina

Piškotek Ime piškotka Namen Kdaj se izbriše
Google analitika _ga Razlikuje med posameznimi uporabniki 2 leti po namestitvi/posodobitvi
Google analitika _gid Razlikuje med posameznimi uporabniki. 24 ur po namestitvi/posodobitvi
Google analitika _gat ali _dc_gtm_<niz znakov> Uporablja se za omejevanje števila zahtevkov. 1 minuta po namestitvi/posodobitvi
Facebook piksel _fbp Uporabljeno s strani Facebooka za prikaz oglasov. 90 dni
Večjezična podpora _icl_current_language Izbor jezika strani. 24 ur
Woocommerce woocommerce_cart_hash Hrani vsebino košarice ob koncu seje
Woocommerce wp_woocommerce_session_<id> Povezuje uporabnika s pravilno vsebino košarice 2 dni po namestitvi/posodobitvi
Woocommerce woocommerce_items_in_cart Hrani vsebino košarice ob koncu seje
Woocommerce woocommerce_recently_viewed Hrani informacije o nedavno pogledanih izdelkih ob koncu seje