Nalaganje Dogodki

Ilka Vašte o ženski v NOB: Žrtev novega življenja

Literarni večer
četrtek, 6. aprila, 2017 ob 19:00

Ilka Vašte je ena najplodovitejših slovenskih romanopisk, saj je z desetimi dolgimi romani na petem mestu med slovenskimi avtorji zgodovinskega romana. Znana je bila po svojih globokih protiklerikalnih prepričanjih in liberalnih nazorih.

Roman Žrtev novega življenja je dragocen literarni vpogled v sredino 20. stoletja na Slovenskem, ki v ospredje postavi lik komunistke Mare. Čeprav sta ljubezenska zgodba in kriminalni zaplet večinoma plod domišljije, je roman poln zgodovinskih dejstev, kot je recimo praznovanje prvega maja v taborišču Gonars, zgodovinsko dokumentirane pa so tudi številne akcije OF v okupirani Ljubljani. Pisateljica mdr. tematizira bogato meščansko mladino, ki se s komunizmom ukvarja bolj iz dolgčasa kot iz prepričanja, pogumno obravnava spolnost, v ospredju pa so močni ženski liki. Pisanje Vaštetove v marsičem sledi žanru partizanskega romana in je obenem tudi odkritosrčen vpogled intelektualke, ki izpostavi pogosto nevidno, žensko plat vojne. 

O romanu se bodo pogovarjali dr. Emil Cesar in Blaž Gselman, pisca spremnih besed, ter Eva Vrbnjak, urednica založbe Goga. 

Vabljeni!

Knjiga je izšla ob podpori:

  • Javna agencija za knjigo RS
  • Društvo novomeških študentov
  • Mestna občina Novo mesto
  • Adria Mobil, d. o. o.

Podrobnosti

Datum:
četrtek, 6. aprila, 2017
Ura:
19:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Knjigarna Goga
Glavni trg 6
Novo mesto, 8000 Slovenija
+ Google Map
Telefon:
07/3930802

Organizator

Knjigarna Goga