Loading Dogodki
Zvezdna karta

Izbrano | Zvezdna karta Dušana Šarotarja z judovskimi šansoni Vite Mavrič in kvarteta Akord

Literarni večer
sreda, 28. septembra, 2022 ob 19:00 do 21:00

Pisatelj, pesnik, publicist in scenarist Dušan Šarotar v pogovornem večeru z moderatorko, novinarko Patricijo Maličev predstavlja svoj novi roman ZVEZDNA KARTA. Pogovor bo potekal v prepletu s klezmer glasbo, judovskimi šansoni v izvedbi Vite Mavrič in kvarteta Akord.
.
Ko so leta 1944 iz Sobote deportirali vse Jude, so bili med njimi tudi Roža, Evgen in Franjo, ki se je edini vrnil. Njihovo zgodbo – zgodbo o dobrih ljudeh, melanholični pokrajini in zločinu, ki jo je zaznamoval za vedno – pripoveduje služkinja Žalna.
Pripoved romana se osredotoča na življenje premožne judovske družine uspešnega trgovca Franca Schwarza ter na širše ekonomsko-socialno in kulturno okolje v Šalovcih in bližnjih mestih. Osebe v romanu so avtorjevi ne tako davni predniki.
V najnovejšem, skoraj boleče melanholičnem in virtuozno napisanem romanu Dušana Šarotarja Zvezdna karta [… je spominjanje] njegova osnova: ne le popisovanje dejanskih spominov, temveč njihovo naseljevanje, pretvarjanje v literaturo. (Lara Paukovič, Mladina)
.
Predstavitev knjige bodo dopolnili judovski šansoni v izvedbi Vite Mavrič in kvarteta Akord.
Klezmer napevi – vesele in žalostne tradicionalne pesmi iz starega judovskega izročila, bodo odzvanjali v pesmih naroda, ki je kot piše Milan Dekleva, tisočletja preživel na begu, da bi ohranil svojo nebeško nadarjenost in izročilo prednikov.
Vita Mavrič je vsestranska umetnica, ena najvidnejših in najpomembnejših slovenskih šansonjerk ter kulturnih ustvarjalk. Med slovenskim občinstvom je obudila zanimanje za šanson, slovensko uglasbeno poezijo ter povzdignila raven besede in glasbe v neslutene višave.
Kvartet Akord so: Klemen Bračko (violina), Aleš Praznik (harmonika), Matjaž Brežnik (kitara) in Marjan Šeško (kontrabas).
Pesmi, ki jih Vita Mavrič in kvartet Akord izvajajo, je iz jidiša prevedel Klemen Jelinčič Boeta in prepesnil Milan Dekleva.

Dogodek bo potekal zunaj, na letnem vrtu domačije. Če vreme ne bo lepo, bo v dvorani.
Predstavljeno knjigo bo na dogodku moč kupiti ugodneje.

VSTOPNICE
Vstopnice za dogodek (8 EUR) so za nakup na voljo prek sistema Mojekarte.si > https://www.mojekarte.si/…/sarotar…/tickets-1156241.html, pred dogodkom ter med TOR in PET, od 10h do 18h na domačiji.

Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

Podrobnosti

Datum:
sreda, 28. septembra, 2022
Čas:
19:00 do 21:00
Kategorije Dogodek:
,
Spletna stran:
https://www.facebook.com/events/2596360940495345

Prizorišče

Vodnikova domačija