Loading Dogodki

Literarni večer z Borisom A. Novakom v Stolpu Škrlovec

Literarni večer
torek, 21. aprila, 2015 ob 20:00

Pogovor vodi Petra Ajdovec.

Borisa A. Novaka (r. 1953) poznamo po številnih pesniških zbirkah – od Stihožitja preko Mojstra nespečnosti, Albe, Male osebne mitologije … Prevajalec in verzolog je v svoji poeziji in prevodih uvedel in izpilil številne nove pesniške oblike, za poezijo je prejel domače in tuje nagrade, med drugim tudi francosko odlikovanje red viteza Akademskih palm. Ob manjših formah, ki jih je preizkusil zavidljivo paleto za en sam pesniški opus, je dvajset let pripravljal tudi največjo literarno obliko – prvi slovenski ep. 

Konec leta 2014 je izšel prvi del epskega triptiha, Zemljevidi domišljije, ki je vzbudil veliko zanimanja in pozitivnih bralskih in kritiških odzivov. Če velja prepričanje, da je ep že odmrla forma, je namreč Boris A. Novak dokazal prav naspotno. Ob silovitem epskem zamahu neštetih zgodb, ob ptičjem/božjem pogledu pesnika, ki vidi hkrati vse čase in vse celine, je hkrati tudi intimno liričen. Ob tem, da ima dober razgled na očete forme, predvsem na Danteja, je v izrazu poudarjeno sodoben, celo igriv, ludističen.

V 2015 pričakujemo drugi del, najtemačnejši akcent monumentalnega dela.  V Času očetov se avtor vrača v najtežje obdobje slovenske zgodovine, v krvavi čas prve polovice 20. stoletja. V ospredju niso bitke, zgodovinski čas, pač pa osebni pogum, junaška dejanja malih ljudi. Pogum, ki se vedno plača s težko ceno. Ep Vrata nepovrata ima razgled na očete forme, predvsem na Danteja, a je hkrati tako vsebinsko kot oblikovno izrazito sodoben.

Vstop prost! 

Podrobnosti

Datum:
torek, 21. aprila, 2015
Čas:
20:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Stolp Škrlovec
Slovenija + Google Zemljevidi

Organizator

Knjigarna Goga

Naročite se na novice

Če želite biti obveščeni in naših knjižnih novostih, novicah in dogodkih, promocijah in drugih aktivnostih Založbe Goga
nam zaupajte svoj e-mail naslov.