Loading Dogodki

Novo mesto short, festival kratke zgodbe

Festival
petek, 31. avgusta, 2018 ob 19:00 do sobota, 1. septembra, 2018 ob 13:00

11. 7., ob 20.00, na Vodnikovi domačiji v Ljubljani

Razglasitev štirih nominirancev za nagrado novo mesto, ki jo podeljujemo za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta s pomočjo žirije v sestavi članov Društva slovenskih literarnih kritikov: Ana Geršak (predsednica), Vanesa Matajc, Matej Bogataj, Mojca Pišek, Žiga Rus. 

30. 8.–1. 9. Novo mesto, atriji ob Glavnem trgu, grad Grm

Tretji festival kratke proze Novo mesto short, s katerim želimo opozoriti na pomembnost kratke proze, izpostaviti avtorice in avtorje, ki si zaslužijo zapolniti novo mesto v zgodovini slovenske literature, bo letos še bogatejši. Od 30.8. do 1.9. bo potekal na gradu Grm in po različnih lokacijah v centru Novega mesta. Lani je bila novost finančna nagrada, ki jo je dobila zmagovalka Suzana Tratnik za zbirko Noben glas. Letos smo dodali pripovedovalski večer in večje številom pogovorov.

 

Program festivala Novo mesto short:

 

Četrtek, 30. 8., Novo mesto

16.30 dvorišče pri bukvarni Šega

 Kriminalka na krvavi strani Alp

Gosta: Svetlana Slapšak in Tadej Golob

Moderatorka: Jelka Ciglenečki

Svetlana Slapšak je doktorica znanosti, profesorica, disidentka, aktivistka, prevajalka, živa enciklopedija antropologije, antičnega sveta, teorije spola in balkanologije, kolumnistka, lingvistka, pisateljica. Objavila je več kot 50 knjig in zbornikov, več sto razprav, esejev in kolumn. Pri založbi Goga je doslej objavila dve deli: antropološke eseje Kuhinja z razgledom in roman Istomesečniki.

Tadej Golob je plezalec, bil je športni novinar, avtor znamenitih intervjujev v reviji Playboy. Je avtor literarnih del za mladino in odrasle in najbolj zaposlen avtor biografij v Sloveniji (Peter Vilfan, Zoran Predin, Goran Dragić, Milena Zupančič, Alenka Bratušek). Njegov kriminalni roman Jezero (Goga, 2016), je bil najbolj prodajana knjiga lanskega leta v Sloveniji. Pri založbi Goga je izdal tudi roman Ali boma ye!

 

18.00 Atrij Goga

Novinarska vs. literarna zgodba

Gosta: Boris Dežulović in Ervin Hladnik Milharčič

Moderator: Ahmed Burić

Boris Dežulović je kolumnist (med drugim piše za Objektiv/ Dnevnik, spletni portal N1, Novosti, pisal je za Jutranji list, Oslobođenje…). S Predragom Lucićem in Viktorjem Ivančićom je konec osemdesetih let preteklega stoletja urejal legendarni Feral Tribune, politični, satirični tednik. Je avtor romanov Christkind, Jebo sad hiljadu dinara, knjige pesmi Pjesme iz Lorne, kratkih zgodb Poglavnikova bakterija. Njegova dela so prevedena v nemščino, francoščino, grščino, slovenščino, ruščino in makedonščino.

Ervin Hladnik Milharčič je novinar, pisatelj in prevajalec, med drugim prejemnik nagrad zlata ptica in nagrade Društva novinarjev Slovenije za novinarske dosežke. Kot dopisnik je poročal iz Bližnjega vzhoda in ZDA. Nekaj časa je bil urednik Sobotne priloge Dela, pred tem je delal za več slovenskih medijev, sedaj je zaposlen na Dnevniku. Je soavtor knjige Martematične prigode in Spopad civilizacij za otroke, mnogih predgovorov in spremnih besed. Objavil je Kratke zgodbe o prihodnosti (zbirka kolumn) in knjigo Pot na Orient.

Ahmed Burić je pesnik, pisatelj, novinar in kolumnist. Pri založbi je izšel izbor njegovih pesmi Vrata raja.

 

20.00 Grad Grm

Umori na Balkanu

pripovedovalski večer

 Pripovedovalci:

Svetlana Slapšak

Tadej Golob

Ervin Hladnik Milharčič

Boris Dežulović

Voditeljica: Jedrt Jež Furlan

 

Petek, 31.8., Novo mesto

Pogovori z nomiranci za nagrado novo mesto:

12:00 Atrij Palmers, Glavni trg 31,

Gost: Tomo Podstenšek

Voditeljica: Sara Fabjan

13:30 Atrij Bukvarne, Glavni trg 2

Gostja: Eva Markun

Voditelj: Luka Piletič

15:00 Vrt hostla Situla, Dilančeva 1

Gostja: Ana Schnabl

Voditelj: Blaž Gselman

16:30 Atrij Goga, Glavni trg 6

Gost: Blaž Kutin

Voditeljica: Doris Bubnjić

 

19.00 Grad Grm

Podelitev nagrade novo mesto in pogovor z nominiranci

Voditeljica: Carmen L. Oven

 

20.30 Katalena

Koncert

Če govorimo o stapljanju glasbene dediščine z govorico popularne glasbe, je Katalena skupina, ki vedno neustrašno premika meje ljudskega. V skoraj sedemnajstih letih od svojega nastanka je skupina zanetila številne odmevne projekte in sodelovanja, izdala je šest plošč, ki so jih kritiki ter občinstvo dobro sprejeli, redno pa koncertira tako doma kot v tujini. Tri leta po plošči Enci benci Katalenci se zdaj pod produkcijsko taktirko Chrisa Eckmana (The Walkabouts, Glitterbeat Records) vrača s sedmim albumom Človek ni zver. Gre za pesmi, ki raje kot junaštva opisujejo stisko in strah mladega človeka. Gre za izpovedi tistih, ki so bili proti svoji volji in v imenu njim nerazumljivih razlogov iztrgani od doma ter soočeni z grožnjo smrti, za zgodbe stiske in bolečine.

Vesna Zornik: glavni vokal, spremljevalni vokali

Polona Janežič: klavir, klaviature, psalter, spremljevalni vokali
Boštjan Gombač: klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara, pozavna, spremljevalni vokali
Tibor Mihelič Syed: bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali
Boštjan Narat: kitara, bendžo, spremljevalni vokali
Robert Rebolj: bobni, tolkala

 

 

Sobota, 1.9., Novo mesto

11.00 Atrij Goga

Zajtrk z nagrajencem

Voditeljica: Carmen L. Oven

 

Lepo vabljeni!

Podrobnosti

Začetek:
petek, 31. avgusta, 2018 ob 19:00
Konec:
sobota, 1. septembra, 2018 ob 13:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Knjigarna Goga
Glavni trg 6
Novo mesto, 8000 Slovenija
+ Google Zemljevidi
Telefon:
07/3930802

Organizator

Knjigarna Goga

Naročite se na novice

Če želite biti obveščeni in naših knjižnih novostih, novicah in dogodkih, promocijah in drugih aktivnostih Založbe Goga
nam zaupajte svoj e-mail naslov.