Loading Dogodki
Pika Terpin: Božanska komedija- Vice

Odprtje razstave 700 let Božanske komedije

razstava
torek, 14. septembra, 2021 ob 17:00 do 18:00

Sodelujoči avtorice in avtorji: Kaja Kregar, Lidija Plestenjak, Žiga Roš, Živa Slabanja, Ognjen Odalović, Mariam Chehade, Pika Trpin, Melani Habjanič, Patrik Komljenović.

 

V letu 2021 praznujemo 700. obletnico smrti velikana evropske in svetovne književnosti Danteja Alighierija. Njegovo delo Božanska komedija je bilo za študentke in študente prvega letnika podiplomskega študija smeri Ilustracija UL ALUO velik izziv, obenem pa neizmeren vir likovnih in vsebinskih motivov.

Besedilo je doživelo že mnogo upodobitev in uprizoritev. Skozi študije so študenti raziskovali, zakaj je tako in katere so tiste vsebine, ki tudi danes nagovarjajo bralca. Nastale so serije ilustracij, zasnovane v prosto izbranih likovnih tehnikah in formatih, pri čemer je posamezen študent pripravil po tri ilustracije za vsakega od delov Božanske komedije (Pekel, Vice in Raj) ter naslovno ilustracijo. V obsegu razstave je predstavljen ožji izbor ilustracij.

Soočenje s tako večplastnim besedilom je izzvalo mnoga zanimiva vprašanja, na katera študenti skozi lastne stvaritve iščejo odgovore. V njih so raznoliki. Besedilo vidijo kot neverjetno, fantastično epopejo po nezemskih svetovih, kot neprizanesljivo kritiko takratnega družbenega in političnega reda ali pa kot ponotranjeno potovanje in soočenje z lastnimi prepadi in gorami, na katere je treba splezati, ter nevarnimi srečanji, ki jih pesnik doživi na dolgi očiščujoči poti. V vseh teh in mnogih drugih možnih branjih Božanske komedije so prepoznali misli in sporočila, ki presegajo stoletja in zaradi katerih verjamemo, da Dante, tudi po 700 letih, ostaja naš sodobnik.

Mentorica doc. Suzana Bricelj

 

Razstava bo na ogled do 14. oktobra 2021.

 

Obiskovalci morajo izpolnjevati enega od pogojev PCT, ki so navedeni TU.

Dogodek bomo izvedli v skladu s higienskimi priporočili za preprečitev širjenja virusa SARS-CoV-2.

 

 

 

Podrobnosti

Datum:
torek, 14. septembra, 2021
Čas:
17:00 do 18:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Knjigarna Goga
Glavni trg 6
Novo mesto, 8000 Slovenija
Telefon:
07/3930802

Organizator

Založba Goga
Telefon:
07/3930802
Email:
goga@goga.si
Spletna stran:
View Organizator Website

Naročite se na novice

Če želite biti obveščeni in naših knjižnih novostih, novicah in dogodkih, promocijah in drugih aktivnostih Založbe Goga
nam zaupajte svoj e-mail naslov.