Nalaganje Dogodki

Pravljične urice – izdelava gregorčkov

delavnice za otroke
sobota, 11. marca, 2017 ob 10:00 do 12:00

“Na Gregorjevo – otec, še veš? – se ptički ženili so, za šolskim vrtom v mejici gostili se, pili so; midva preko ceste sva slušala… `Čuješ živ-živ?´…”
(Duma, Oton Zupančič)

12. marca se po ljudskem izročilu ptički ženijo, saj jih lahko po dolgi zimi tedaj že slišimo čivkati in žvrgoleti v drevesih in grmovjih. Včasih je Gregorjevo, ki je ime dobilo po svetem Gregorju, veljalo za slovenski praznik zaljubljencev. Danes pa ga bolj povezujemo z drugim običajem: na predvečer godu sv. Gregorja, ki praznuje 12. marca, so ponekod na Slovenskem otroci po rekah ali potokih spuščali goreče predmete, ki jih danes imenujemo tudi gregorčki, v katerih so bile prižgane sveče ali v olje namočeni oblanci, ki so dobro goreli. Simbolni “met luči v vodo” je naznanjal konec dela ob svečah, oljenkah in petrolejkah, saj je bil dan že tako dolg, da so lahko delali pri dnevni svetlobi, namesto pri umetni. Tako so oznanili prihod pomladi. 

V soboto, 11. 3., bomo na pravljičnih uricah v knjigarni Goga izvedeli več o tem običaju in poskusili izdelati lastne gregorčke in papirnate ptičke, ter tako tudi sami pozdravili prihod pomladi. 

Pravljične urice potekajo vsako soboto od 10. do 12. ure. 

Vabljeni!

Pravljice podpirajo:

  • Mestna občina Novo mesto
  • Javna agencija za knjigo
  • Društvo novomeških študentov

Podrobnosti

Datum:
sobota, 11. marca, 2017
Ura:
10:00 do 12:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Knjigarna Goga
Glavni trg 6
Novo mesto, 8000 Slovenija
+ Google Map
Telefon:
07/3930802

Organizator

Knjigarna Goga