Loading Dogodki

Pripovedovalski večer

Novo mesto short
četrtek, 27. avgusta, 2020 ob 20:00

Letošnji pripovedovalski večer bo posvečen azilu, zgodbe bodo pripovedovali ustvarjalci, ki pišejo v jeziku, ki ni njihov materni jezik, ali pa ustvarjajo v tujejezičnem okolju. Gostje: Velibor Colic, Lidija Dimkovska, Maida Džinić Poljak in Carlos Pascual.

 

VELIBOR ČOLIĆ (r.1964, Odžak, BiH) je študiral jugoslovansko književnost v Sarajevu, dokler ni 1992 zaprosil za status begunca v Franciji. Od leta 2008 piše in objavlja v francoščini. Je prejemnik več literarnih nagrad, Francoska akademija mu je leta 2014 podelila nagrado za posebne zasluge na področju francoskega jezika in književnosti. Njegove knjige so prevedene v vse glavne evropske jezike, leta 2017 je pri Založbi Goga izšel njegov roman Sarajevski omnibus in letos Priročnik za izgnance.

LIDIJA DIMKOVSKA (r.1971, Skopje) je pesnica, pisateljica in prevajalka. Končala je študij primerjalne književnosti v Skopju in doktorirala iz romunske književnosti na Univerzi v Bukarešti. Od leta 2001 živi v Ljubljani. Objavila je šest pesniških zbirk, tri romane, en ameriški dnevnik in zbirko kratkih zgodb. Njena dela so prevedena v številne tuje jezike, prejela je vrsto mednarodnih nagrad, med njimi tudi nagrado Evropske Unije za književnost. Letos je prejela slovensko nagrado velenjica – čaša nesmrtnosti za vrhunski pesniški opus. V slovenskem prevodu so izšle njene pesniške zbirke in romani.

MAIDA DŽINIĆ POLJAK (r. 1970, Slavonski Brod, Hrvaška)) je sarajevska in ljubljanska študentka, novinarka, učiteljica v begunski osnovni šoli, svetovalka delavcem-migrantom, prosilcem za azil in beguncem, pevka Dertuma in tAmana. Kot begunka, v Slovenijo je prišla pred 25 leti, je nekaj let živela v begunskem centru, urejala časopis Begunski časi in delala na begunski televiziji. Zadnji dve leti je svetovalka za vključevanje azilantov, ljudi iz Iraka, Sirije, Afganistana. Vse življenje je povezana z begunstvom. Na Vodnikovi domačiji redno gosti ustvarjalce iz Bosne pod skupnim naslovom Ispeci pa reci. Zaposlena je na Človekoljubnem dobrodelnem društvu Up.

CARLSO PASCUAL (r.1964 Ciudad de México) je literaturo, gledališče in film doštudiral v rojstnem mestu Ciudad de Mexico in v Los Angelesu v Kaliforniji. Bil je zidar v Bostonu, varnostnik v Los Angelesu, predstavnik za stike z javnostjo v Las Vegasu, igralec v neki ameriški policijski nadaljevanki in podpredsednik kitajske finančne družbe s sedežem v Hongkongu. V Mehiki je ustanovil in urejal več neodvisnih revij za umetnost in literaturo ter posnel nekaj dokumentarcev in kratkih filmov. Objavil je dve pesniški zbirki, kratke zgodbe, eseje redno objavlja v literarnih in kuturnih revijah ter na spletnih portalih za umetnost in literaturo. V Ljubljani živi zadnjih sedem let in največ piše za Objektiv, Ekran in Literaturo. V centru Ljubljane je ustvaril neodvisen studio za razvoj intimnega gledališča in ga poimenoval Pocket Teater Studio.

 

 

Podrobnosti

Datum:
četrtek, 27. avgusta, 2020
Čas:
20:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

grad Grm
Skalickega ulica 1
Novo mesto, 8000 Slovenija