Loading Dogodki
copyright Bostjan Pucelj www.bostjanpucelj.com

Rudi Potepuški – festival uličnega gledališča

ulična predstava
četrtek, 5. julija, 2018 ob 18:00 do sobota, 7. julija, 2018 ob 13:00

Rudi Potepuški: Festival uličnega gledališča

5. 7. – 7. 7. 2018, grad Grm, Novo mesto

Festival uličnega gledališča Rudi Potepuški se vrača v Novo mesto. Letos nas bo obiskal in zabaval na gradu Grm. Program si lahko preberete spodaj.

Lepo vabljeni!

Četrtek, 5. 7. 2018

Ob 18.00 Sledi mi – Be Flat / BEL, 60 min

Pohodna cirkuška predstava

Ward Mortier in Thomas Decaesstecker se soočata in igrata z javnim prostorom tukaj in zdaj. Duo popelje gledalce in potovalne sodruge, sledilce, na akrobatsko-gledališki izlet skozi mestno okolje, ki po poti ponuja raznovrstne vsakdanjosti. Vsebina posameznega performansa je odvisna od specifike prostora, kjer se pojavi Be Flat in zato vsakokrat unikatna. Ulice postanejo oder, fasade kulisa, tlakovci plesišče, hupanje mimo vozečih avtomobilov pa zvočna podlaga.

 

Ob 19.00 Čreda – Rue Pietonne / FRA, 40 min

Ulična predstava

Tradicionalni francoski pastir čuva čredo živali, ki se pase sredi vaše zabave. Delo z njimi ni lahko! Ta nenavadna bitja brez možganov še pri vsakdanjih opravilih, kot so prehranjevanje, spanje in parjenje, povzročajo nered. Predstava, ki je primerna za vso publiko, je bila zasnovana z namenom, da zasede velike površine in da jo lahko vidi kar največ gledalcev. Kljub temu jo je enostavno pripeljati in postaviti. Čreda preseneti s svojimi neobičajnimi živalskimi navadami in gledalca odžene na pašo med realnost in fikcijo.

 

Ob 20.00  Zmajevo zrcalo – Fluid balance team / SLO / HRV, 25 min

Gibalna predstava

Pripovedka o iskalcu zmajev, ki je prepotoval celo Zemljo, da bi našel in razgrnil skrivnostno ogrinjalo zavito okoli tega mitičnega bitja, ki ga prepoznamo v vseh kulturah sveta. Legenda o zmaju pravzaprav predstavlja notranje potovanje vsakega izmed nas, saj je vsak človek zmožen slabih in škodoželjnih dejanj, kadar deluje iz strahu. Hkrati pa v sebi nosi modrost in pogum, da v ta svet posadi semena sodelovanja, spoštovanja in ustvarjalnega delovanja. V predstavi se prepletajo različna performativna sredstva od uličnega gledališča, sodobnega in izraznega plesa, akrobatike in cirkusa pa do borilnih veščin in klasičnih kitajskih plesov s pahljačami. 

Petek, 6. 7. 2018

Od 10.00 do 13.00 in od 15.00 do 17.00 Cirkuške delavnice – Cirkokrog / SLO

 So vas kdaj zasrbeli prsti, da bi požonglirali s tremi pomarančami ali pa zavrteli krožnik na palici, kot to počnejo kitajski cirkusanti, a niste vedeli, kako bi se tega loti? Pri tem vam lahko pomagamo! Na naše delavnice ste vabljeni vsi, ki bi se radi naučili cirkuških in akrobatskih vragolij. V sproščenem okolju in pod budnim očesom naših mentorjev se lahko prav vsak nauči osnov rokovanja s cirkuškimi rekviziti in poleti v različnih akrobatskih položajih.

 

Od 16.00 do 19.00 Zelena igrala – Drago Zadnikar / SLO

Lesena igrala

Eno od vodil Draga Zadnikarja je, da je vsak material in odslužen predmet primeren za ponovno uporabo in da ne smemo zavreči niti koščka lesa, saj s tem kot družba slabo vplivamo na svoje okolje. Sam različne odpadne kose (zavržene pralne stroje, peči, računalnike, kolesa ipd.) spreminja v interaktivna igrala in igre za velike in majhne otroke, za družine in vse ostale, ki se radi zabavajo, in ob tem razvijajo tudi svoje motorične spretnosti ter miselne sposobnosti.

Ob 17.00 Želvja pravda – Signdance Collective GBR/ USA, 45 min

Ulična predstava

Interaktiven, vključujoč in potopljen projekt »Želvja pravda« raziskuje življenje želv in napore pri ohranjanju njihove ogrožene vrste. A za to inteligentno in fascinantno živaljo, eno najstarejših oblik življenja na zemlji, se skriva še marsikaj. Prek znakovnega jezika, glasbe, plesa, vonja in pripovedovanja se mlade seznanja z okoljevarstvom in načini, kako lahko tudi sami pozitivno vplivajo na okolje.

Ob 19.00 Pandemia – Bad Rabbits / LTU, 45 min

Interaktivno angažirana ulična predstava

Medtem ko je družba nasičena s priložnostmi in možnostmi, z neuresničenimi obljubami politikov in absurdnimi odločitvami vlade, ulice preplavi nova predsedniška kampanja, ki za svetovnega predsednika predlaga PANDO. Kandidat pooseblja harmonijo med ljubeznijo in mirom, enakopravnost ras in bratstvo med vsemi ljudmi. Kampanja je živahna, polna pesmi in sodelovanja publike. Le malega človeka, ki pobira smeti za udeleženci shoda, skoraj ne opazimo.

 

Ob 20.00 Šah-mat – Elaboe / GER , 25 min

Ulična predstava

Šahovnica je pripravljena, ura odšteva in igra se začne in popelje občinstvo v svet šahovske igre, ki na zabaven, a vendarle poetičen način uhaja iz rok. Natančni šahist se spušča v igro s šahovskimi figurami, ki oživljajo, in šahovnico, ki dobiva gromozanske dimenzije. Obupani protagonist se spopada s kaosom in se trudi obvladati svojo vihravo nasprotnico, skupaj z njenimi triki in domislicami.

Koreografijo sestavljajo osupljive partnerske akrobacije, ki vključujejo skoke, plezanje, ravnoteženje in polete v zrak. Večkrat nagrajena predstava “”Šah-mat”” nagovarja občinstvo brez besed, s humorjem in ob spremljavi glasbe. Kot v nemem filmu.

 

Ob 21.00 Za crknt – Društvo za sodobno klovnovsko gledališče / SLO 90 min

Klovnovski kabare za odrasle ;)

Za crknt kabare je predstava skupine profesionalnih klovnov igralcev, ki v svojih točkah razkrivajo človeško ranljivost, raztresenost in vznesenost. Gledalcem in nastopajočim radodarno ponujajo oddih od vsakdanjih stresnih banalnosti, tako da jim te vsakdanje banalnosti prostovoljno odvzamejo in jih na odru, humorju v čast, razkrinkajo, obrnejo na glavo in potunkajo v lužo ironičnega paradoksa.

Prepustite se, da vas zavedejo v svet, ki ga tako dobro poznate. Ne bo manjkalo učiteljic, ki “vejo”, kako z otroki, moških, ki “vedo”, kako z ženskami, in žensk, ki “vedo”, kako same s seboj. Strast, ljubezen in samopozaba. Za crknt!

 

Sobota, 7. 7. 2018

Od 10.00 do 13.00 Cirkuške delavnice – Cirkokrog / SLO

Ob 11.00 Planet od plastike zadet – Maja Gal Štromar, Mirjana Šajinović / SLO, 45 min

Gledališka predstava

Planet od plastike zadet je dinamična, sveža in duhovita predstava za otroke, ki s svojo poučnostjo prek ekoloških tematik ozavešča mladega gledalca in ga vodi v prepoznavanju kakovosti bivanja v današnjem času in prostoru. Osnovne teme, ki se humorno in nevsiljivo prepletajo med sestricama Niko in Galo, so onesnaževanje, ločevanje odpadkov, podnebne spremembe, ogroženost določenih živalskih vrst, varčnost električne energije in vode, ekološka ozaveščenost pri izbiri materialov, zdravo življenje (npr. kolesarjenje, hoja), kreativno razmišljanje (kako uporabno reciklirati materiale), klic k izboljšanju kakovosti življenja – ne le materialnega, temveč tudi čustvenega in duhovnega, ki se kaže v načinu pozitivnega mišljenja.

 

 

Organizator: Goga

Soorganizator: Ana Desetnica

 

Partnerji:

MONM, DNŠ, JAK

 

Podrobnosti

Začetek:
četrtek, 5. julija, 2018 ob 18:00
Konec:
sobota, 7. julija, 2018 ob 13:00
Kategorija Dogodek:
Dogodek Tags:

Prizorišče

Grad Grm
Skalickega 1
Novo mesto, Slovenija

Organizator

Knjigarna Goga