Loading Dogodki

Veliko branje prvega slovenskega epa v Narodni galeriji

Literarni večer
sreda, 7. junija, 2017 ob 17:00 do 22:00

V sredo, 7. 6. 2017, bo v veliki avli Narodne galerije med 17. in 22. uro javno branje iz treh knjig epa Vrata nepovrata Borisa A. Novaka.

Pri branju se mu bodo pridružili Veno Taufer, Lado Kralj, Jožica Avbelj, Aleš Berger, Milan Dekleva, Manca Košir, Marjan Strojan, Dušan Šarotar, Milena Blažič, Erica Johnson Debeljak (branje angleških prevodov), Zdenko Čepič, Ivana Novak, Eva Vrbnjak, Janez Vrečko, Ivo Svetina, Simona Kopinšek, Miha Hočevar …

Leta 2014 je pri Založbi Goga izšla knjiga Zemljevidi domotožja, prva knjiga prvega slovenskega epa Vrata nepovrata izpod peresa pesniškega velemojstra Borisa A. Novaka. Sledili sta ji knjigi Čas očetov in pred kratkim še zadnja, več kot 1000 strani obsežna mojstrovina Bivališča duš.
 
Ep Vrata nepovrata obsega več kot 40000 verzov in je nekakšen unikum v polju svetovne epike in tudi poezije. Je trilogija, ki nas postavlja ob bok velikim narodom z veliko zgodovino. V zadnji knjigi epa se je Novak vrnil k bolj lirskemu registru, ki je vpet v čvrsto kompozicijo 99 spevov. Ta knjiga predstavlja sintezo celote in sklepno nadaljevanje prvih dveh, obenem pa se po jezikovnem tonu in pesniških videnjih od njiju bistveno razlikuje. Zaključni akordi Bivališč duš so elegični, tudi zelo osebni, v mestoma apokaliptične tone pa se brez dvoma vpisuje tudi skrajno napeta svetovna situacija, ki jo živimo.

Dogodek bo tudi hommage veliki slikarki Metki Krašovec, ki je prispevala svoje čudovite slike za vse tri naslovnice.
 
Vstop je prost. Na voljo bodo tudi vse tri knjige epa s popustom.

Vljudno vabljeni!

Prireditev podpirajo Narodna Galerija, JAK in DNŠ.

Podrobnosti

Datum:
sreda, 7. junija, 2017
Čas:
17:00 do 22:00
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Avla Narodne galerije
Cankarjeva 20
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Zemljevidi

Organizator

Knjigarna Goga