Loading Dogodki

Voda, hrana, podnebni begunci in Evropska unija – okrogla miza

torek, 20. septembra, 2016 ob 17:30

torek, 20. septembra 2016, ob 17.30h, v knjigarni Goga 

Za razliko od vojn in vojaških konfliktov, ki smo jim priče na Bližnjem vzhodu in drugod po svetu, podnebnih sprememb ni mogoče zaustaviti s pogajanji in diplomacijo. Zviševanje temperature, pomanjkanje vode, naraščanje morske gladine, izginjanje obdelovalnih površin, vse pogostejši ekstremni vremenski pojavi (z visokimi družbenimi in gospodarskimi stroški), bodo prisilili milijone ljudi, da bodo zapustili svoje domove. Po podatkih Mednarodnega odbora za podnebne spremembe naj bi bilo do l. 2050 na svetu kar 150 milijonov okoljskih beguncev.

Smo pripravljeni na milijone podnebnih beguncev, ki bodo iskali nove priložnosti za življenje brez pomanjkanja vode in hrane, kako se v Evropi soočamo s posledicami podnebnih sprememb, ki so, za razliko od vojn in vojaških spopadov, nepovraten proces? So evropska kmetijska, socialna, zdravstvena in druge politike pripravljene na tolikšno število prišlekov, ali pa se bomo nanje znova odzvali z zapiranjem meja, z iskanjem izgovorov za neukrepanje in z neučinkovitimi dogovori, ki jih le redko kdo spoštuje?

Razpravljali bodo:

 dr. Dušan Plut, geograf, ekolog in zgodovinar,

 Manca Vernik Šetinc, vodja projektov na društvu Humanitas,

 Ivo Vajgl, evropski poslanec (Alde/ DeSUS).

Okroglo mizo bo povezoval Franci Kek.

Na ogled bo tudi razstava fotografij o beguncih v Rigoncah pri Dobovi in na Obrežju avtorja Jake Gasarja, prejemnika ene najpomembnejših mednarodnih fotografskih nagrad Visa d’or za dnevni tisk.

Dogodek finančno podpira ALDE – Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo v Evropskem parlamentu. 

Podrobnosti

Datum:
torek, 20. septembra, 2016
Čas:
17:30

Prizorišče

Knjigarna Goga
Glavni trg 6
Novo mesto, 8000 Slovenija
+ Google Zemljevidi
Telefon:
07/3930802

Organizator

Knjigarna Goga