Loading Dogodki

Zdravila za »belo kugo«, pogovor: dr. Ana Cergol Paradiž, dr. Gabrijela Simetinger, dr. Metka Mencin in mag. Tea Hvala (moderatorka)

Novomeški poletni večeri 2023
torek, 18. julija ob 20:00 do 21:00

Pogovor o spolnih in reproduktivnih pravicah nekoč in danes

Spolne in reproduktivne pravice so temelj enakosti spolov, zato zanesljivo kažejo, kakšen je odnos družbe do žensk in spolnih manjšin. Osrednje vprašanje pogovora s strokovnjakinjami bo, kako se je ta odnos na Slovenskem spreminjal skozi čas in kakšen je danes. Poudarek bo na svobodnem odločanju o rojstvu otrok, posebej pravici do umetne prekinitve nosečnosti, saj je bila ta pomembna reproduktivna pravica na Slovenskem večkrat kratena ali ogrožena, a tudi po letu 1991, ko je bila po zaslugi feminističnega gibanja zapisana v ustavo, še zdaleč ni samoumevna.

Zgodovinarka dr. Ana Cergol Paradiž, avtorica monografije Bela kuga (2022), bo spregovorila o problematiki abortusa na Slovenskem v času med obema vojnama, ko se je zaradi domnevne številnosti ilegalnih splavov zanje uveljavil izraz »bela kuga«. O zdravilu zanjo – urejanju spolnih in reproduktivnih pravic po drugi svetovni vojni – bo spregovorila dr. Metka Mencin, soavtorica zbornika Pravica do abortusa (2021) in pomembna akterka v boju za dostopnost varnega abortusa v Sloveniji. O razmerah danes bo v dialogu z drugima gostjama  razpravljala ginekologinja, specialistka spolne medicine in medicinska seksologinja dr. Gabrijela Simetinger, ki bo pojasnila tudi, kaj vse – poleg pravice do umetne prekinitve nosečnosti – še zajema pojem spolnih in seksualnih pravic.

Pogovor z dr. Ano Cergol Paradiž, dr. Gabrijelo Simetinger in dr. Metko Mencin bo povezovala mag. Tea Hvala. Potekal bo v torek, 18. julija 2023, ob 20. uri v Knjigarni Goga v Novem mestu.

Podrobnosti

Datum:
torek, 18. julija
Čas:
20:00 do 21:00
Kategorija Dogodek:
Dogodek Tags:

Naročite se na novice

Če želite biti obveščeni in naših knjižnih novostih, novicah in dogodkih, promocijah in drugih aktivnostih Založbe Goga
nam zaupajte svoj e-mail naslov.