Filter by Oznake izdelkov
roman

Spočetje novih oblik sorodstva

Avtorjeva spoznanja vzpostavljajo temelje za razumevanje sorodstvenih odnosov v obdobju revolucije reprodukcijskih tehnologij …

Leto izida: 2009
Število strani: 272
Vrsta: mehka vezava
ISBN: 9789616421737

Trenutno ni na zalogi

  Vprašajte nas

  O knjigi

  S pogledi na družbeno resničnost se zakoličijo tudi meje, do katerih lahko vanjo posegamo. Ključen temelj pojmovanja in klasifikacije sorodstva in sorodnikov je po nekaterih avtorjih prepoved incesta. Človeška reprodukcija je v svojem bistvu moralno vprašanje, ki ga avtor, vešč filozofskega premisleka o etiki, ne zanemarja. Dorijan Keržan na dokaj razumljiv način predstavi genealoške sheme pri analizi sorodstva, ki jih uporabljamo v antropologiji za analizo sorodstvenih odnosov v posameznih skupnostih, in si z njimi pomaga pri razumevanju darovanja spolnih celic.

  Dorijan Keržan

  Avtor je doktor sociologije, ki se je ob delu raziskovalno ukvarjal z novimi reprodukcijskimi tehnologijami in teorijo sorodstva in je neke vrste nedeljski antropolog. Med temami, ki ga vznemirjajo, so še etična vprašanja nove genetike, njegova ljubezen pa je historična antropologija srednjeveške Islandije.

  O knjigi

  Razprava je nastala na podlagi nekajletnega načrtnega raziskovanja uvajanja novih reprodukcijskih tehnik na Slovenskem in njihovega odziva nanje med zdravstvenimi delavci in delavkami. Ker je raziskava nastajala prav v času, ko so te tehnologije postale predmet žolčnih diskusij v slovenski javnosti glede pravice samskih žensk do umetne oploditve, je avtor deloma povzel tudi nekatere poglede širše javnosti na to tematiko. Glavni predmet razprave je družbeno soočanje z novimi možnostmi, ki jih ponujajo reprodukcijske tehnike, in pripravljenost ter moč socialne antropologije, da na podlagi klasičnega aparata, ki ga je razvila za razumevanje koncepta sorodstva, razvije nova pojmovna orodja, ki omogočajo jasno razločevanje biološkega in družbenega oz. kulturno posredovanega starševstva in sorodstva v situacijah, ko z vsakdanjo vednostjo ni več mogoče razločevati med biološko in družbeno bližino.