Filter by Oznake izdelkov
roman

FRANCOSKI FILMI V KNJIGARNI GOGA

[GOGA À LA FRANÇAISE]

V knjigarni Goga nas v prihodnje v naboru kulturnih prireditev čaka nekaj čisto novega, kar bo razveselilo predvsem ljubitelje sedme umetnosti. Novembra namreč začenjamo s ciklom francoskega filma! 

Vsak tretji torek v mesecu bomo v sodelovanju s Francoskim inštitutom prikazovali filmske projekcije iz zakladnice francoske kinematografije, ki jim bo vsakič sledil sproščen klepet o filmu ter izmenjava mnenj in vtisov.

Na prvem srečanju, ki bo v torek, 21. 11., ob 19. uri si bomo ogledali film Le Havre (2011) mednarodno priznanega finskega režiserja Akija Kaurismäkija.

Zgodba govori o Marcelu Marxu, nekdanjem bohemu in propadlem pisatelju, ki se sedaj preživlja z loščenjem čevljev. Svoje dneve preživlja zadovoljen v službi, najljubšem baru in z ženo Arletty, ki nenadoma zboli. Po naključju mu nekega dne pot prekriža mali afriški imigrant, ki se ponesreči znajde v normandskem pristanišču Le Havre. Marcel ga skrije v svoji hiši in mu skuša pomagati, da bi se prebil v London, kjer ga čaka mati, s tem pa se začne serija zapletov, v katerih se s podporo sosedov in prijateljev spopade z brezbrižnostjo državnega birokratskega aparata in policijo, ki vztrajno išče malega dečka. 

Film velja za Kaurismäkijevo najbolj optimistično, zabavno in ganljivo delo, v katerem se spopada z zelo relevantno in aktualno družbeno tematiko – begunstvom. 

Film je v francoskem jeziku. Podnapisi bodo v angleškem jeziku. Traja 93 minut.

Vabljeni vsi ljubitelji francoskega jezika in kulture!