Filter by Oznake izdelkov
roman

Teden francoskega filma v Gogi

Praznični teden pred božičem smo se v knjigarni Goga odločili popestriti s kuhanim vinom in ogledi ne le enega, temveč kar štirih vrhunskih filmov francoske kinematografije. 

torek, 19. 12., ob 19. uri – Le Cercle Rouge (Jean-Pierre Melville, 1970, 140′)

Corey (Alain Delon) je zloglasni tat, ki so ga pravkar izpustili iz zapora. Navkljub trdni odločitvi, da bo zaživel pošteno življenje, ga pot takoj zanese v zločinsko podzemlje. Ko mu pot prekrižata pobegli kaznjenec (Gian Maria Volonté) in zapiti bivši policist (Yves Montand), začnejo skupaj načrtovati rop stoletja. Film velja za enega izmed vrhuncev filma noir. 

sreda, 20. 12., ob 19. uri – Le chat du rabbin (Joann Sfar, Antoine Delesvaux, 2011, 100′)

Doganjanje je postavljeno v dvajseta leta prejšnega stoletja v Alžiriji. Rabinov maček, ki pogoltne družinskega papagaja, nenadoma pridobi sposobnost govora in izrazi željo, da bi se spreobrnil v judovstvo, saj ga mika rabinova čedna najstniška hči. Posneto po stripovski uspešnici Joann Sfar.

četrtek, 21. 12., ob 19. uri – Violette (Martin Provost, 2013, 139′)

Film o francoski pisateljici Violette Leduc, ki se je rodila kot nezakonski otrok v začetku prejšnjega stoletja. V letih po vojni spozna Simone de Beauvoir in začne se intenzivno prijateljstvo med dvema ženskama, ki bo trajalo skozi njuno celotno življenje.

petek, 22.12., ob 19. uri – L’Enfer (Claude Chabrol, 1994, 100′)

Paulu gre vse kot po maslu. Končno postane lastnik hotela, kjer je zaposlen in poroči se s prelepo Nelly, ki hitro rodi otroka. Vendar je Paul močno zadolžen in njegov hotel kmalu podleže konkurenci drugih hotelov. Začne pretirano piti in postane obseden z mislijo, da ga Nelly vara. To mu začno potrjevati tudi glasovi v glavi in kmalu popolnoma znori …

Vabljeni, da se nam pridružite pri prazničnem rajanju! :)