Filter by Oznake izdelkov
roman

21. VERONIKINA NAGRADA BORISU A. NOVAKU ZA EP VRATA NEPOVRATA

»Vrata nepovrata predstavljajo mojstrski unikum v moderni slovenski književnosti in nedvomno pesnikov opus magnum. Za naš apokaliptični čas in sofisticirano tehno-modernizirani svet se ep izkaže za še kako umestno in živo pesniško obliko postavljanja po robu nasilju zgodovine in krutosti pozabe,« je zapisano v obrazložitvi 21. Veronikine nagrade, ki so jo nocoj podelili Borisu A. Novaku za tri knjige epov Vrata nepovrata v Celju.

Ponosni in veseli smo, da je Boris A. Novak za triologijo Vrata nepovrata prejel prestižno nagrado. Boris A. Novak je pri založbi Goga objavil vse tri knjige epa Vrata nepovrata, ki ga sestavljajo Zemljevidi domotožja (2014), Čas očetov (2015) in Bivališča duš (2017). 

Ob tej priložnost je Boris A. Novak zapisal: »Zame je poezija, poleg religije spomina, tudi vrsta medčloveške komunikacije, ki to religijo spomina vzdržuje pri življenju. In ker sem si izbral za pripovedovanje zgodb, zgodbovino, najstarejši način pripovedovanja – ep, ki velja že nekaj stoletji za mrtvo zvrst, zahteva branje velik napor od sodobnih bralcev in bralk, ki niso več navajani branja tako obsežnih in zahtevnih besedil in prav zato jemljem to nagrado kot priznanje. Še posebej sem vesel dejstva, da so nagrade, ki sem jih doslej prejel za Vrata nepovrata, prišle s strani krajev, mest, ki jih opisujem. Od mesta Ljubljana sem leta 2015 dobil Župančičevo nagrado za Zemljevidi domotožja, od občine Kočevje letos nagrado Deklica s piščalko za drugo knjigo epa Čas očetov in sedaj od Celja za celoto, za vse epe. Ker je upesnjevanje krajev skozi globino časa in spomina ena izmed osnovnih značilnosti mojega epa sem tovrstnih nagrad še posebej vesel, ker imam na ta način občutek, da upesnjene zgodbe, te svoje zgodbovine, vračam tja, ker so se zgodile. V konkretna bivališča človeških skupnosti na katere sem tudi sam vezan. » 

Čestitamo Borisu A. Novaku, zahvaljujemo se mu za zaupanje in odlično sodelovanje,