Filter by Oznake izdelkov
roman

Beležnica Srečko Kosovel

Jelka Ciglenečki KOSOVEL : BELEŽNICA

Beležnica namenjena zapiskom, zasnutkom in risbam, uporabnika nagovarja k drznejšemu razmišljanju in spodbuja ustvarjalnost s pomočjo izbranih citatov iz beležk najbolj priljubljenega slovenskega pesnika – Srečka Kosovela. Gre za do pred kratkim neodkrita besedila, ki jih najdete tudi v monumentalni izdaji doslej neobjavljenih besedil Srečka Kosovela Vsem naj bom neznan, ki jih je zbral Miklavž Komelj (Goga, 2019). Citati tečejo ob robovih listov, sredina je namenjena vašim vsebinam. Beležnico je oblikoval Jurij Kocuvan, ki je za oblikovanje knjige Vsem na bom neznan dobil nagrado Slovenskega knjižnega sejma.

Kaj nam (med drugim) svetuje Kosovel:

“Ti si, si bil in boš. In če tvoje delo ne bo priznano, nič ne de. Ti si bil, ti si živel. Ako si živel to, kar si čutil, si že izpolnil nalogo življenja.”

***

“Ako čutite, da ne morete dati nikjer izraza svojemu življenju, razen v umetnosti, potem se morate odločiti zanjo. Toda vedite, da ste s tem stopili v vero, kjer je zelo malo vernikov, a kdor veruje vanjo, se mu ni bati biti poslednji, ker tudi poslednji je vendarle še on, ki mu je umetnost svet ogenj, ki mu lije iz duše in je njegov, res, samo njegov.”

***

Prisluškuj obliki!

***

 

Kosovel : Beležnica je del projekta založbe Goga Črke rastó v prostor, ki sledi duhu avantgarde – ta je narekoval, da umetnost kar najbolj prehaja v življenje širokih množic. Avatgardisti so izdelovali plakate, vzorce za tkanine, ki jih uporabljamo še danes, izdelovali so predmete, ki so prešli v industrijsko proizvodnjo.

Želimo, da poezija, tudi s pomočjo naših izdelkov, najde pot v vsakodnevno življenje slehernika.