Filter by Oznake izdelkov
roman

Boris A. Novak prejel Župančičevo nagrado MOL!

Znani so prejemniki Župančičevih nagrad 2015, najvišjih priznanj Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve s področja umetnosti in kulture.

Pesnik in dramatik Boris A. Novak je nagrajen za prvo knjigo načrtovanega tridelnega epa Vrata nepovrata z naslovom Zemljevidi domotožja. Epos pomeni v sodobni slovenski poeziji izjemen pojav in specifičen zvrstno-tematski podvig. Pesnik v njem upesnjuje ne le svojo duhovno avtobiografijo oziroma njeno genezo, marveč skoznjo tudi svoj celoten odnos do sveta in stvarstva. Zaveda se, da so »edino, kar preživi nenehno rast brezdanje pozabe«, besede. Kot vsestranski poznavalec domačega in svetovnega pesništva, posebej tudi verznih oblik, je postal kronist po vzoru nekdanjih srednjeveških zapisovalcev. Že prva, zajetna knjiga velikega epa, ki izpisuje, kar je pesnik s svojim obsežnim dosedanjim umetniškim opusom bil in kar še bo, se kaže kot tako pomembna umetnina in obenem pesniški dokument našega časa, da si po mnenju komisije zasluži odmevno javno priznanje z Župančičevo nagrado.

Slavnostna podelitev Župančičevih nagrad 2015 bo v četrtek, 11. junija 2015, ob 19. uri v Centru urbane kulture Kino Šiška.

Več na povezavi.