Filter by Oznake izdelkov
roman

Carlos Pascual prejemnik nagrade novo mesto

Na festivalu Novo mesto short so se 27. 8. 2021 predstavili nominiranci za nagrado novo mesto Marko Golja, Anja Mugerli, Carlos Pascual in Agata Tomažič. Žirijo za nagrado novo mesto, ki je bila letos nekoliko prenovljena, so sestavljali Matej Bogataj, Robert Kuret, Žiga Rus in Silvija Žnidar (predsednica).

Žirija se je odločila, da nagrado novo mesto za najboljšo zbirko kratkih zgodb preteklega leta prejme Carlos Pascual za knjigo Nezakonita melanholija (LUD Šerpa, 2020).

Žirija je v utemeljitvi zapisala:

»Nezakonita melanholija Carlosa Pascuala temelji na formi kronike, a jo s tem, ko se izmakne kronološkemu principu, tudi inventivno prenavlja. Deli avtobiografske pripovedi, ki prečijo različna obdobja od mladosti do odrasle dobe in različna območja od Mehike do Slovenije, se prek postopka literarne montaže prepletajo z zgodovinskimi in geografskimi ekskurzi, biografijami drugih umetnic in umetnikov ter umetnostno refleksijo, zgodbe vsebujejo prvine polliterarnih diskurzov, novinarstva, esejistike, memoarov, mestoma se bližajo tudi gonzu. Mrežasto organizirane pripovedi se na ta način izognejo nevarnosti prevelike pomenske zaprtosti oziroma poantiranosti; poglavitni učinek besedila in njegova pomenljivost vznikata prav iz sopostavljenosti odlomkov – zdaj dogajalnih, zdaj refleksivnih – in njihovega sovplivanja. Zbirka se tako s pripovedovanjem z distance uspe izogniti pretirani psihološki in moralni analizi, odpove se sodbam, preprosto pripoveduje izseke iz realnosti, življenja. Proza Nezakonite melanholije se izogiba metaforizaciji pripovedovanega, večinoma jo zaznamuje poročevalski ton, a se vendarle mestoma od njega oddalji tudi v bolj poetične pasaže, ki prav zato dosežejo še toliko močnejši učinek. Kljub rabi montažne tehnike in zastranitvam ostaja pripoved nepretrgana, brez motečih rezov ohranja svoj tempo, ohranja pozornost tistega, ki bere. Nezakonito melanholijo tako zaznamuje vešč pripovedni slog, za katerega je poleg avtorja zaslužna tudi prevajalka Mojca Medvedšek.«