Filter by Oznake izdelkov
roman

Festival kratke zgodbe Novo mesto short

Letos drugič pripravljamo festival Novo mesto short, na katerem bo podeljena nagrada novo mesto, s katero želimo zapolniti vrzel, ki je na področju nastala po ukinitvi nagrade fabula.

Za nagrado novo mesto so nominirane zbirke kratke proze Noben glas Suzane Tratnik, Postopoma zapuščati Misantropolis Davorina Lenka, Tramvaj komanda, oddelek za pritožbe Lucije Stepančič in Bojne barve Jedrt Lapuh Maležič. 

Vabljeni, da se nam pridružite na dvodnevnem festivalu, ki bo vključeval pogovore z nominiranci, podelitev nagrade, koncert in strokovno okroglo mizo.

PETEK, 29. 9. 2017

20:00, Galerija Simulaker

Pogovoru z nominiranci, ki ga bo vodila Jedrt Jež Furlan, bo sledila razglasitev nagrajenca za najboljšo kratkoprozno zbirko. 

21:30, Hostel Situla

Večer se bo nadaljeval s koncertom glasbene skupine Tretji kanu ter prijetnim druženjem in pogostitvijo v Hostlu Situla. 

Tretji kanu sta Anja Pavlin in Jan Medle, glasbeni dvojec dolenjskega novega vetra, ki izhajata iz različnih glasbenih smeri. Usoda ju je kot v legendi povezala in sedaj uspešno plujeta, ne vsak s svojim, temveč skupaj. V glasbi, ki jo ustvarjata najdemo vsega po malem: od simpatij s klasično popevko, do dostojnih nastavkov indie popa, šansonjerskih prijemov in kantavtorskih pripovedi. Tokrat bodo igrali v akustični zasedbi, publiki se bo predstavila nova novomeška glasbenica, pevka Špela Cesar.
Tretji kanu pluje v zasedbi: : Anja Pavlin – vokal, Jan Medle – kitara in vokal, Žiga Dobravc – bobni, Primož Moškon – kitara, Jani Kovačec – bas kitara, Jernej Šuštaršič – klaviature, harmonika, Špela Cesar – spremljevalni vokal.

SOBOTA, 30. 9. 2017

10:00, rezidenca Goga

Kava z nagrajencem.

Pogovor bo vodila Carmen L. Oven.

12:00, Gimnazija Novo mesto

Okrogla miza “Od fabule do novega mesta”

Vse več je indicev, da je kratka zgodba izjemno priljubljena zvrst za preizkušanje pisateljske forme in veščin. Zato nas bo na okrogli mizi zanimalo, zakaj in kako kratke zgodbe (še) pišemo/pišejo, zakaj jih (ne) beremo, kako jih ocenjujemo in cenimo ter zakaj jih do danes nismo cenili dovolj, da bi jih nagrajevali. Posvetili se bomo sistemskim pogojem, ki kratki zgodbi morda niso najbolj naklonjeni, predvsem pa pisateljem, ki se zdijo zahtevam kratke zgodbe še prav posebej dorasli.

Gostje:

  • Tanja Lesničar Pučko, prevajalka, novinarka in publicistka;
  • Aljoša Harlamov, urednik Cankarjeve založbe, publicist in pisatelj;
  • Blanka Bošnjak, docentka za slovensko književnost na FF UM;
  • Tina Kozin, literarna kritičarka, pesnica in urednica.

Okroglo mizo bo povezovala literarna kritičarka in novinarka Mojca Pišek.

Soorganizator dogodka: Gimnazija Novo mesto