Filter by Oznake izdelkov
roman

Gostovanje slovenskih pesnikov v Stockholmu

Založba Goga novembra sodeluje na gostovanju slovenskih pesnikov na Stockholmskem pesniškem festivalu.

Sodelujoči avtorji: Stanka Hrastelj, Lucija Stupica, Boris A. Novak

Četrtek, 26.11.,

STOCKHOLM POETRY FESTIVAL

Royal Academy of Fine Arts / Konstakademien

19.30 BRANJE

Boris A. Novak (Slovenija)

Lana Derkač (Hrvaška)

Jonas Gren (Švedska)

Helena Boberg (Švedska)

PETEK, 27.11. , 18.00

SENSUS

(Medborgaplatsen)

BRANJE:

Stanka Hrastelj

Boris A. Novak

Lucija Stupica

Moderator: Aljaž Kovač

Glasba in prevodi: Danni Stražar

Gostovanje poteka v sodelovanju z založbo Goga (www.goga.si), Slovenskim društvom v Stockholmu (http://slovenskodrustvostockholm.weebly.com) in Stockholmskim pesniškim festivalom (www.10tal.se).

Več o gostujočih pesnikih:

Stanka Hrastelj (r.1975) je bila leta 2000 na festivalu mladih literatov Slovenije Urška izbrana za najboljšo mlado pesnico. Leta 2005 je pri založbi Goga izdala pesniško zbirko Nizki toni za katerega je dobila na Slovenskem knjižnem sejmu nagrado za najboljši prvenec leta. V okviru Slovenkih dnevov knjige 2007 je na pesniškem turnirju osvojila naziv vitezinja poezije. Leta 2009 je objavila drugo zbirko poezije Gospod, nekaj imamo za vas (Sir, We Have Something For You, 2009), s katero se je uvrstila v ožji izbor za Jenkovo nagrado. Udeležila se je številnih domačih in mednarodnih literarnih festivalov (Kolumbija, Madžarska, Češka, Italija, Hrvaška, Avstrija, Srbija, Črna gora,Makedonija), njena poezija je prevedena v številne tuje jezike. Prevaja poezijo iz hrvaškega in srbskega jezika.

Boris A. Novak (r. 1953) je pesnik, dramaturg, urednik, esejist, prevajalec in literarni teoretik. Velja za enega najpomembnejših slovenskih pesnikov, mojstra pesniških oblik, ki je od svojih avantgardnih začetkov do danes preizkusil ogromen nabor oblik iz evropske tradicije, precej pa jih je izumil tudi sam. S svojo poezijo uveljavlja maksimo, da »pomen zveni in zven pomeni«, načelo, ki ga uveljavlja tudi v svoji poeziji za otroke, dramatiki in prevodih. Izdal je že več kot petdeset knjig, številne so prevedene v tuje jezike (v knjižni obliki objavljene v ZDA, Franciji, na Hrvaškem in v BiH).

Lucija Stupica je pesnica, publicistka in oblikovalka interierjev, ki je za svoj prvenec Čelo na soncu (2001) prejela nagrado za najboljši prvenec Slovenskega knjižnega sejma in nagrado Zlata ptica. Kasneje je izdala še dve pesniški zbirki, Vetrolov (2004) in Otok, mesto in drugi (2008). Prevodi njenih pesmi so izšli v samostojnih knjigah na Švedskem, Hrvaškem, Srbiji in Makedoniji, štipendije v Berlinu, na Gotlandu in v New Yorku pa so ji pripomogle k nastanku mnogih pesmi ter ideje o pesniškem festivalu Pranger, ki ga je sooblikovala med leti 2004 in 2010. Leta 2010 je bila njena poezija v prevodu Fabjana Hafnerja nagrajena z nemško nagrado Hubert Burda, leta 2014 pa je prejela švedsko nagrado Klas de Vylder. Živi na švedskem otoku Oaxen blizu Stockholma.