Filter by Oznake izdelkov
roman

NOVOMEŠKI POLETNI VEČERI

Poletje na gradu Grm

Novomeški poletni večeri bodo letos izjemoma na gradu Grm. Na vse dogodke bo kot vedno vstop prost. Kot ponavadi bomo gostili mojstrice in mojstre besede, ljudi, ki so vrhunski na svojih področjih, ki so artikulirani eruditi in ozaveščeni posamezniki. Pestrim pogovornim večerom bodo sledili koncerti, novost je festivalski hišni bend pod vodstvom Ane Čop. Novomeški poletni večeri so prepoznavna, s strani občinstva cenjena znamka. Vedno znova se k nam vrača ozaveščena, radovedna in radoživa publika. Dobrodošli na gradu Grm.

Četrtek, 12. 7., ob 21.00

PoPmlad – Mešani pevski zbor Pomlad Novo mesto, koncert

Mešani pevski zbor Pomlad je lani decembra praznoval 25-letnico delovanja v polni dvorani Marof, kjer so poželi stoječe ovacije. Sodelovali so z več kot 20 pevskimi zbori in glasbenimi zasedbami iz Slovenije in tujine. Od leta 2004 se posvečajo zborovski predelavi znanih slovenskih pop napevov: Ne čakaj na maj, Čez šuštarski most, Poletna noč … V priredbah zborovodkinje Alenke Podpečan in vrhunskih novomeški glasbenikov, kot so DMP, Dan D, Kovači, Tretji kanu, MRFY, Barakuda, ohranjajo in popularizirajo žlahtno slovensko popevko. Za mlade vseh starosti.

Zasedba: Maja Bevc, violina, Ana Arh, violončelo, Jera Rot, violina, Matthias Währer, viola,  Miha Recelj, bobni, Tomaž Koncilija, bas kitara, Dušan Pavlenič, kitara, Jernej Šuštaršič, klaviature, Marko Jenič, trobenta, Mojca Vegelj, flavta, Benjamin Burger, klarinet, Simon Rezelj, saksofon.

V primeru dežja dogodek odpade.

 

Četrtek, 19. 7., ob 20.00

Dve izjemni ženski o ženskah, pogovorni večer

Svetlana Slapšak in Ksenija Horvat (moderatorka)

Doktorica znanosti, profesorica, disidentka, aktivistka, prevajalka, živa enciklopedija antropologije, antičnega sveta, teorije spola in balkanologije; kolumnistka, pisateljica žanrskih romanov – je skopi opis vsestranske Svetlane Slapšak. Pri založbi Goga je doslej objavila dve deli: antropološke eseje Kuhinja z razgledom in roman Istomesečniki; knjiga o ženskah v Beogradu v devetdesetih letih preteklega stoletja je tkana gosto, duhovito, ironično, tekoče in živahno. »Prišel sem do zaključka, da ženska prekaša moškega v nadarjenosti za življenje, tako da sem z lahkim srcem prestopil v feministične vrste,« je ob branju zapisal spreobrnjeni Dušan Jovanović. Pogovor bo vodila Ksenija Horvat, novinarka televizije Slovenija, ki v pogovorih na nacionalni televiziji vedno znova demonstrira visoke profesionalne standarde.

Pogovoru bo sledil koncert festivalskega hišnega benda v zasedbi: Ana Čop (klavir, vokal), Peter Smrdel (bas), Žiga Smrdel (bobni).

 

Četrtek, 26. 7, ob 20.00

Pogovoriti se moramo o Kataloniji, pogovorni večer

Milan Kučan, Bojan Brezigar in Luka Lisjak Gabrijelčič (moderator)

»Ne s policijskim nasiljem, ne s kriminaliziranjem političnih nasprotnikov, ne z zapori in ne s sodišči, temveč z dialogom. Z dialogom tudi o vprašanjih, zaradi katerih veliko Kataloncev v Španiji ne prepoznava države, ki je prijazna do njihove nacionalne identitete in prihodnosti,« je prvi predsednik Slovenije Milan Kučan lani pozival k dialogu Barcelono in Madrid. Novinar in politolog Bojan Brezigar, z vprašanji manjšin v Evropi se ukvarja že več kot štiri desetletja, je avtor knjige Šest dni v Kataloniji, kronike doživetij ljudi, ki so prišli spremljat referendum o samoodločbi Katalonije in se znašli sredi divjanja španske policije. Kakšen konec bo imela ta zgodba, če ga bo sploh imela? Pogovor bo vodil Luka Lisjak Gabrijelčič, zgodovinar in analitik slovenske realnosti.

Pogovoru bo sledil koncert festivalskega hišnega benda v zasedbi: Ana Čop (vokal), Rebeka Zajc (klavir), Peter Smrdel (bas), Žiga Smrdel (bobni).

Sobota, 28. 7., ob 11.00

Pesnik išče pero, predstava za otroke

Cvetka Bevc: Polhovo pero

Glasbena pravljica o pesniku polhu Puhiju, ki izgubi svoje pesniško pero in ne more več pisati pesmi. Poskuša s krempeljcem, z drugimi peresi, po nasvetu gozdne vile gledati v zvezde, a nič ne pomaga. Nazadnje mu sraka Šavra, ki je našla pero, ponudi, da mu ga vrne, a le če ji napiše sonet. Bo Puhi uspel brez svojega peresa napisati pesem za svoje pero?

Hudomušno, dramatično, razgibano, s petjem in lutkami.

Cvetka Bevc je pisateljica, pesnica, scenaristka, performerka, glasbenica. Piše za odrasle in otroke, ustvarja tudi dramska besedila. Andraž Polič je avtor številnih pesniških zbirk in glasbenik. Ustvaril je glasbo za več deset gledaliških predstav doma in v tujini.

Besedilo songov in uglasbitev: Cvetka Bevc in Andraž Polič.

Izvajalca: Andraž Polič (kitara, vokal, polh Puhi) in Cvetka Bevc (vokal, lutke)

 

Četrtek, 2. 8., ob 20.00

Kot bi Luna padla na Zemljo, pogovorni večer

Milena Zupančič in Tadej Golob

»Bog je ornk roko nad teboj držal!« si reče Milena na koncu. Biografija Milene Zupančič Kot bi Luna padla na Zemljo izpod peresa Tadeja Goloba v enajstih poglavjih in na skoraj 400 straneh gladko teče in zajame njeno življenje, kot se ga Milena spominja danes. Pripoved teče, kot teče njen spomin. Zapisano z njenimi besedami, v njenem ritmu. Začne se na pokopališču prvega novembra, vmes potujemo z njo po nekdanji veliki državi, preden so jo, tako pravi Milena v prispodobi, »zaprli v majhno stanovanje.« Ženska, igralka z veliko začetnico, ki brez dlake na jeziku pove, kar nam gre. Tadej Golob je avtor mnogih romanov, najbolj zaposlen pisec biografij in avtor uspešnice Jezero, lani najbolj prodajane knjige v Sloveniji.

Pogovoru bo sledil koncert festivalskega hišnega benda v zasedbi: Ana Čop (vokal), Luka Zabric (saksofon), Miha Gantar (klavir), Luka Dobnikar (bas), Žiga Smrdel (bobni).

Četrtek, 9. 8., ob 20.00

Vse naše preteklosti, pogovorni večer

Vinko Möderndorfer in Jelka Ciglenečki (moderatorka)

Vinko Möderndorfer je eden najbolj prepoznavnih slovenskih ustvarjalcev, je pesnik, prozaist, gledališki in filmski režiser ter dramatik. Vsako leto zbuja Slovenijo tudi prek TV ekranov kot predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada z znamenitimi in odmevnimi govori. Ustvarja že več kot štirideset let, dobil je večino slovenskih literarnih nagrad. Druga preteklost je njegov najobsežnejši in najambicioznejši roman doslej. Veličastna freska o neki dolini pred in po drugi svetovni vojni in hkrati roman o tem, kako je fant srečal dekle. Tudi roman o pisanju in pisatelju. »Vsaka zgodba je samo zgodba o življenju.« Jelka Ciglenečki je urednica pri Založbi Goga.

Pogovoru bo sledil koncert festivalskega hišnega benda v zasedbi: Ana Čop (vokal), Nejc Škofic (klavir).

 

Sobota, 11. 8., ob 21.00

Istrska mineštra, koncert

Rudi Bučar in Istrabend

 Rudi Bučar z Istrabendom in s petimi zgoščenkami, zadnja nosi naslov Šentiment (2017), istrsko glasbeno izročilo širi v vse vogale Slovenije. Zadnjo zgoščenko je skupaj z bendom sooblikoval tudi z Leo Sirk, Matevžem Šaleharjem – Hamom in Boštjanom Gombačem. Desetletje in še več ohranja kulturno dediščino z mojstri kreativne interpretacije tudi tako, da spretno prehaja med glasbenimi žanri. Etno, folk, rock in zborovski toni. Žanrsko neobremenjen je nastopal tudi na festivalih popevk.

Zasedba: Rudi Bučar (glas, kitara), Janez Dovč (harmonika), Goran Krmac (tuba, topotalnik), Gaber Radojevič (oblikovalec zvoka).

 

 

Četrtek, 16. 8., ob 20.00

Tmin Peaks

Mirt Komel, Goran Savić, Jedrt Jež Furlan (moderatorka)

 Detektivski roman Medsočje se začne z mrtvo mestno lepotico; razgaljeno in privezano na razklano lipo sredi trga. Izkaže se, da ni razklana le lipa, temveč tudi zgrožena lokalna skupnost. Zaradi nenavadnosti primera na teren vpokličejo posebno detektivko, Dante D., s katero stopi Erik Tlomm, junak romana, v partnersko preiskovalno razmerje. »Od razklane lipe in razklanega Medsočja je samo en korak do razklane Slovenije in razklanih Slovencev. Ampak prvi in poglavitni razkol teče znotraj nas samih,« je pisatelj in filozof Mirt Komel povedal za Buklo. Sogovornik Goran Savič iz Evropskega inštituta za vedenjske študije je strokovnjak za ugotavljanje verodostojnosti izjav s poligrafom. Jedrt Jež Furlan je sodelavka Založbe Goga.

 

Četrtek, 23. 8., ob 19.00

Dobrodelna dražba knjig

Izklicevalec: Luka Piletič

Založba Goga že skoraj desetletje ponuja rezidenčne programe tujim ustvarjalcem, veliko težje pa pridemo do sredstev, ki bi zagotavljala rezidenčno bivanje slovenskim pisateljem v Novem mestu. Udeležite se dražbe in si zagotovite redke in zanimive pakete knjig, pri tem pa podprite štipendiranje sodobnih slovenskih avtorjev!

 

Četrtek, 23. 8., ob 20.00

Zabava za 20. rojstni dan založbe Goga

Začelo se je februarja 1998. Pod okriljem Društva novomeških študentov je izšla prva številka mladinskega časopisa Park, dve leti kasneje se je odprla knjigarna. Od prvega zbornika 100 nadnaravnih let Antona Podbevška do letos je pri Gogi izšlo skoraj 200 domačih in prevodnih del ter številne zgoščenke … Goga je založba, knjigarna, je tudi festival ulične umetnosti Rudi potepuški, so Novomeški poletni večeri s pogovori in koncerti, festival kratke proze Novo mesto short, je rezidenčni center.

Na zabavo smo povabili avtorje naših prvencev in nagrajenih del, ki bodo s kratkim branji predstavili delčke svojih opusov. In ker smo izšli ne samo iz duha besed, temveč tudi glasbe, bomo na zabavi tudi plesali.

Gostiteljici večera: Jelka Ciglenečki in Jedrt Jež Furlan.

 

Novo mesto short, festival kratke zgodbe

11. 7., ob 20.00, na Vodnikovi domačiji v Ljubljani

30. 8.–1. 9. Novo mesto, atriji ob Glavnem trgu, grad Grm

Letos se bo že tretjič odvil festival kratke proze Novo mesto short. Začel se bo z julijsko razglasitvijo štirih nominirancev za nagrado novo mesto, ki jo podeljujemo za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta s pomočjo žirije v sestavi članov Društva slovenskih literarnih kritikov: Ana Geršak (predsednica), Vanesa Matajc, Matej Bogataj, Mojca Pišek, Žiga Rus. Razglasitev bo potekala v sredo, 11. 7., ob 20.00 na Vodnikovi domačiji.

Glavnina festivala se bo odvila v zadnjem tednu avgusta v Novem mestu: pripovedovalski večer Umori na Balkanu, kjer bodo krvavo stran Alp predstavljali Tadej Golob, Boris Dežulović, Ervin Hladnik Milharčič in Svetlana Slapšak, koncert Katalene, pogovori z gosti in nominiranci na posebej lepih lokacijah mestnega središča, razglasitev zmagovalne zbirke preteklega leta in zajtrk z nagrajencem.

 

 

Lepo vabljeni!

Partnerji:  Rezultat iskanja slik za monm  Rezultat iskanja slik za dnÅ¡  Rezultat iskanja slik za javna agencija za knjigo  Rezultat iskanja slik za co-founded by the creative europe

Medijski pokrovitelji: Rezultat iskanja slik za konvikt Rezultat iskanja slik za val202  Rezultat iskanja slik za radio krka