Filter by Oznake izdelkov
roman

S slovenskimi avtorji smo se podali v Moskvo

Založba Goga iz Novega mesta je v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS organizirala gostovanje slovenskih pisateljev v Moskvi. Pri tem so nam pomagali mnogi slovenski in ruski partnerji, med drugimi knjižnica tuje literature Rudomino, Institut perevoda, Univerza MGU, oddelek za slovenistiko, Institut jazykoznanija, Klub Artefaq ter Slovensko veleposlaništvo v Moskvi.

Namen gostovanja je bila predstavitev ustvarjanja treh vidnih slovenskih ustvarjalcev, pisatelja Vinka Moderndorferja, pisatelja Sebastijana Preglja in kantavtorja Vlada Kreslina; predstavitev slovenske slovnice in verzologije na dveh ključnih moskovskih intitucijah, MGU in Institut jazykoznanija; navezovanje stikov s sorodnimi moskovskimi založbami in dogovori o nadaljnih povezavah, izmenjavi prevodov sodobnih avtorjev ter povezavah med rezidenčnim centrom v Novem mestu in moskovskimi rezidenčnimi centri, ki bi pripomoglo k večji literarni izmenjavi v prihodnje.

Tekom gostovanja smo v sodelovanju s partnerji izvedli tri odlično obiskane dogodke. Mladen Uhlik je izvedel predavanje “Povratnost glagolov v ruščini in slovenščini. Poskus tipologije povratnih glagolov”; v Vseruski knjižnici je potekalo branje Sebastijana Preglja, Vinka Moderndorferja in Vlada Kreslina; v klubu Artefaq pa koncert Vlada Kreslina.

Več o literarnem večeru si lahko preberete s klikom na to povezavo