Filter by Oznake izdelkov
roman

Veliko branje epa Vrata nepovrata v Narodni galeriji

Leta 2014 je pri Založbi Goga izšla knjiga Zemljevidi domotožja, prva knjiga prvega slovenskega epa Vrata nepovrata izpod peresa pesniškega velemojstra Borisa A. Novaka. Sledili sta ji knjigi Čas očetov in pred kratkim še zadnja, več kot 1000 strani obsežna mojstrovina Bivališča duš. 
Ep Vrata nepovrata obsega več kot 40.000 verzov in je nekakšen unikum v polju svetovne epike in tudi poezije. Je trilogija, ki nas postavlja ob bok velikim narodom z veliko zgodovino. V zadnji knjigi epa se je Novak vrnil k bolj lirskemu registru, ki je vpet v čvrsto kompozicijo 99 spevov. Ta knjiga predstavlja sintezo celote in sklepno nadaljevanje prvih dveh, obenem pa se po jezikovnem tonu in pesniških videnjih od njiju bistveno razlikuje. Zaključni akordi Bivališč duš so elegični, tudi zelo osebni, v mestoma apokaliptične tone pa se brez dvoma vpisuje tudi skrajno napeta svetovna situacija, ki jo živimo.

Pesniku so se pri branju v Narodni galeriji pridružili številni prijatelji in stanovski kolegi. Brali so Lado Kralj, Jožica Avbelj, Milan Dekleva, Manca Košir, Marjan Strojan, Dušan Šarotar, Milena Blažič, Erica Johnson Debeljak (branje angleških prevodov), Zdenko Čepič, Ivana Novak, Eva Vrbnjak, Janez Vrečko, Simona Kopinšek, Miha Hočevar, Draga Potočnjak, Martina Ožbot … 
Prireditev je bila tudi hommage veliki slikarki Metki Krašovec, letošnji Prešernovi nagrajenki, ki je prispevala naslovne slike za vse tri knjige.

Preživeli smo izredno lep večer. Branja se po petih urah še vedno nismo naveličali, prireditev smo bili primorani zaključiti zgolj zaradi pozne ure. 

Fotografu Mateju Povšetu se zahvaljujemo za čudovite foto utrinke s prireditve.