Filter by Oznake izdelkov
roman

Gogina pisateljska rezidenca gosti Petra Dentcheva

Peter Dentchev bo junija gost Gogine pisateljske rezidence, njegovo bivanje v Novem mestu je del projekta Reading Balkans.

Peter Dentchev je bolgarski pisatelj in pesnik, direktor gledališča, publicist. Diplomiral je iz dramske igre na Državni gledališki akademiji “Krastio Sarafov” in nato magistriral iz gledališke umetnosti.

Je prejemnik številnih nominacij in nagrad različnih proznih, pesniških in dramskih natečajev (nagrada “Light Stretch”, New Bulgarian Drama, Contest “Ecstasy”). Dvakrat je prejel drugo nagrado na državnem mladinskem pesniškem tekmovanju “Veselin Henchev”.

Leta 2007 je z romanom Like a Man kissing a woman he loves zmagal na tekmovanju za nov bolgarski roman “Development”. Kasneje je objavil zbirko zgodb Stories from The Past (2010, Janet 45) in roman The Quiet Sun (2012, Janet 45). Njegova dela so objavljena v periodičnih publikacijah, bila pa so tudi prevedena v srbski, makedonski, hrvaški, nemški, angleški jezik.

 

Nastopal je na odrih bolgarskih teatrov (“Ivan Vazov” Sofia National Theater, Satirical Theatre, Youth Theatre, theatres in Pazardjik, Rousse, Varna, Stara Zagora, Yambol …). Uprizarjal je dela Edwarda Albeeja, Jordija Galcerana, Shakespeara, Moliera. Nastopal je na festivalih v Srbiji, Romuniji, Črni Gori in na Kosovem. Nominiran je bil za številne nacionalne nagrade, dvakrat je gostoval na festivalu kratkih zgodb “Kikidnda Short” v Srbiji.

Zanima ga politična zgodovina in njen vpliv na umetnostne in družbene strukture ter balkanski literarni oder.

Naročite se na novice

Če želite biti obveščeni in naših knjižnih novostih, novicah in dogodkih, promocijah in drugih aktivnostih Založbe Goga
nam zaupajte svoj e-mail naslov.