Filter by Oznake izdelkov
roman

Marca gostimo Marka Vidojkovića

V okviru projekta Reading Balkans marca gostimo Marka Vidojkovića.

Marko Vidojković se je rodil leta 1975 v Beograadu. Po izobrazbi je pravnik.

 Njegovi objavljeni romani so: Ples sitnih demona (2001), Đavo je moj drug (2002), Pikavci na plaži (2003), Kandže (2004), Sve crvenkape su iste (2006), Hoću da mi se nešto lepo desi odmah (2009), Kandže 2: Diler i smrt (2012), Urednik (2014) in E baš vam hvala (2017). Poleg tega je objavil tudi dve zbirki zgodb Bog ti pomogo (2007) in Priče s dijagnozom (2015).

Zgodbe je objavljal v številnih časopisih in v zbirkah Projekat Bukvoski, Podgoričke priče, Pričaj mi o ocu, Priče o Kosovu in Orlovi ponovo lete. Njegova dela so bila prevedena v nemški, angleški, bolgarski, slovenski, makedonski, poljski, madžarski in češki jezik.

 Za roman Sve crvenkape su iste je prejel Vitalovo nagardo za najboljšo knjigo objavljeno v letu 2016, za roman Kandže (Kremplji, Tuma 2006)  je prejel nagrado „Kočićevo pero“ in „Zlatni bestseler. Oba nagrajena romana sta bila prodana v več kot 20.000 izvodih.

Roman E baš vam hvala  (Res vam hvala, VBZ Ljubljana 2018) je bil preveden tudi v slovenski jezik. Roman je bil v ožjem izboru za nagrado „Biljana Jovanović“, ki jo podeljuje Srbsko književno društvo in v ožjem izboru za nagrado „Fric!, ki jo podeljuje zagrebški časopis Express. Od prvega izzida je bil v Srbiji prodan v 23.000 izvodih, preveden pa je bil tudi v hrvaški in makedonski jezik.

 

Kulturna mreža mesta Gradec mu je leta 2008 podelila enomesečno rezidenčno štipendijo, gostoval je na številnih regionalnih in svetovnih književnih sejmih in dogodkih. Petkrat je nastopil na festivalu KROKODIL, leta 2008 se je udeležil Festivala evropske kratke zgodbe v Zagrebu in Dubrovniku, leta 2016 Pro Za festivala v Skopju, leta 2015 festivala VRISAK v Reki. Leta 2011 je bil član književne delegacije Srbije, ko je bila država v fokusu  na sejmu v Leipzigu.

 

Z Miljenkom Jergovićem sta bila protagonista celovečernega dokumentarnega filma  Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest, istega leta pa je bil v beograjskem gledališču Dadovo uprizorjen njegov prvi roman Ples sitnih demona.

 Delal je tudi kot urednik revij Maxim in Playboy, bil je urednik v beograjski podružnici zagrebške založbe Profil, je redni kolumnist banjeluškega portala BUKA. Dejaven je tudi kot glasbenik in voditelj televizijskih oddaj. Trenutno je soavtor in voditelj satirične politične tv oddaje Dobar loš zao na RTV Šabac.

Poleg tega pa tudi aktivist in borec za človekove pravice!!