Filter by Oznake izdelkov
roman

Ulrike Syha na Gogini rezidenci

Ulrike Syha se je rodila leta 1976 v nemškem Wiesbadnu. Po študiju dramaturgije v Leipzigu in daljšem obdobju, ko je bila zaposlena kot asistentka v gledališču Schauspiel Leipzig, sedaj živi in deluje kot freelance avtorica in prevajalka v Hamburgu. Ulrike Syha je bila med drugim štipendistka akademije Schloss Solitude, Literarnega kolokvija Berlin, Nemške akademije v Rimu (Casa Baldi) in Literarnega zbora Hessen (rezidenčna štipendija v Litvi). 

Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim tudi Kleistovo nagrado za perpektivne mlade dramatike, Nagrado za perspektivne literate mesta Hamburg, nagrado Roberta Gernhardta, kot tudi nagrado Walterja Sernerja.  Za svoja odrska dela je bila že večkrat povabljena na Dneve dramatike v Mülheimu.

Med njenimi najbolj poznanimi deli so dramska dela Kunstrasen, Autofahren in Deutschland, Nomaden, Gewerbe, Der Passagier, China Shipping, Privatleben (Zasebno življenje), uprizorjeno tudi v SNG Drama Ljubljana leta 2010 v režiji Ivane Djilas, Fracht (Nautisches Denken I-IV), Herr Schuster kauft eine Straße (Gospod Schuster kupuje cesto), RadikaleMao und ichReport, trojezični projekt No(s) Révolution(s) in radijska igra Epizentrum. Syha prav tako prevaja, največ iz angleščine. Od leta 2014 je koordinatorka nemškogovorečega komiteja za gledališče in prevajalstvo EURODRAM.

Rezidenčno bivanje je omogočil Goethe-Institut Ljubljana.