Filter by Oznake izdelkov
roman

Knjižne novosti v letu 2015

Novinarska konferenca založbe Goga

Sreda, 10.6.2015, Trubarjeva hiša literature.

Na novinarski konferenci smo predstavili najnovejše knjige:

Agata Tomažič: Česar ne morem povedati frizerki

Mirt Komel: Pianistov dotik

Vinko Mőderndorfer: Brskanja

Vladimir Vojnovič: Moskva 2042

Uvodoma je Jelka Ciglenečki, urednica založbe Goga, poudarila, da smo veseli nominacij in nagrad. Med nominiranimi deli za Kresnikovo nagrado sta tudi Miha Mazzini z romanom Izbrisana in Sebastijan Preglj s Kroniko pozabljanja. Med nominiranci za Kritiško sito, nagrado Društva slovenskih literarnih kritikov, je bil tudi Boris A. Novak z epom Vrata nepovrata: Zemljevid domotožja. Prav za to delo pa bo letos dobil Župančičevo nagrado.

V pogovoru z Jelko Ciglenečki je Agata Tomažič povedala, da že dolgo piše zgodbe. Najprej jih je pisala za ožji prijateljsko- knjižni krožek, s časoma so se prelila v darila. Zgodbe za rojstni dan in ostale pomembne življenjske dogodke bližnjih. Prav gotovo je k prvencu pripomogla tudi navidez manj zanimiva plat novinarskega dela. Morda se kakšen od intervjujev ni izšel najbolje, ni bila vsaka reportaža zanimiva. Kar pa je dalo dodatnega vetra v Agatino pero in predvsem domišljijo. Rezultat tudi teh izkušenj je njen prevenec. Jelka Ciglenečki je dodala, da je pred nami sveža pisava in duhovit prevenec.

Mirt Komel je avtor filozofskega, raziskovalnega dela na temo dotika. Temo je za roman Pianistov dotik pilil pet let. Življenje pianista Glenna Goulda, ki je rokavice odložil samo, ko je igral na klavir, mu je služilo kot izziv za njegov roman. Ne gre za Glenna Goulda, ga pa z njegovim pianistom druži igranje Bacha. Glasba in dotik sta nam prinesla gladko berljivo delo, ki gosto in spretno prepleta (navidez) različne žanre.

Aljoša Harlamov, avtor spremen besede h kratkim zgodbam Brskanja Vinka Mőderndorferja, je – med drugim – šaljivo poudaril, da gre v zgodbah za veliko manj mrtvih v primerjavi s skupnim seštevkom mrtvih v romanih, nagrajenih z nagrado Kresnik. Poudaril je, da gre za socilano obarvane zgodbe, ki pa niso jamrajoče. Nasprotno. Zgodba o odnosu med moškim in njegovo televizijo, božična in velikonočna zgodba in ostale so med sabo povezane. Vinko Mőderndorfer je izpostavil, da velikokrat niha med kratko zgodbo kot samostojno, zaključeno zgodbo in njihovo pvoezanostjo. »Dobro je, da so v sorodu, krepi dodano vrednost celote.« Kar pa, seveda, ni najlažje delo.

Lijana Dejak, prevajalka dela Vladimirja Vojnoviča Moskova 2042, je povedala, da dlje, ko je brala delo, bolj je postajalo zanimivo. Delo o totalitarizmu (prva izdaja je bila 1986) z novo nastalo situacijo ob ruskem robu pridobiva na veljavi, predvsem pa aktualnosti. Gre za zelo popularno delo, ki vsebuje tudi obešenjaški humor. Roman je laksumov papir bralčevega sprejemanja totalitarnega sistema, spomin tistih, ki so ga doživeli. Kar pripomore tako k resnemu, kot tudi duhovitemu pristopu.

Vesna Kelbl, vodja knjigarne Goga in producentka dogodkov je napovedala Novomeške poletne večere. Poleg uličnih predstav pod skupnim imenom Rudi Potepuški, kjer bodo združeni kabareji, delavnice, predstave se bodo na teresi pred knjigarno Goga v pogovorih predstavili avtorji knjižnih del, domači glasbeniki, kolesarji…. Progam dogodkov bo potekal v sklopu praznovanja 650 letnice Novega mesta, kar bomo osvetlili tudi s temami povezanimi z Novim mestom. Začnemo 2. julija in končamo avgusta.

Opise knjig in slikovni material najdete na povezavi.