Filter by Oznake izdelkov
roman

Lunin koledar

Boris A. Novak: LUNIN KOLEDAR: PRAZNIČNA PESNIŠKA PRATIKA

 

Zgodovina človeškega rodu je zgodovina koledarjev, ki nam urejajo ritem življenja.  Že od nekdaj koledarji odsevajo svetlobo Sonca, Luninih men in zvezd, menjave letnih časov, sosledje takih in drugačnih praznikov. Koledarji uravnavajo naš odnos do narave, dela, intime in družbe, se pravi – do vsega bistvenega. Prav zato je bila izdelava koledarjev zmeraj  privilegij verskih in državnih oblasti. Največji vladarji svetovne zgodovine so uvajali nove koledarje, kot npr. Julij Cezar julijanski koledar ali papež Gregor gregorijanski koledar, ki ga še zmeraj uporabljamo.

 

Zato ni naključje, da je cezarska gesta koledarja zamikala tudi mene, ki sem pesniški absolutist. Po epski norosti, eposu Vrata nepovrata, ki obsega kar 44.000 verzov v treh knjigah na 2.300 straneh (2014-17), sem zdaj sestavil tudi Lunin koledar, v katerem je vsak dan v letu predstavljen s svojo pesmijo. Ali to pomeni, da ima v letošnjem prestopnem letu ta knjiga 366 strani? Ne, ima jih veliko več! Gregorijanski koledar je zame namreč prekratek, zato sem rednim dnevom dodajal vzporedne, znanim mesecem pa neznane in neznanske: tako ima NOVakovskI TEDEN vsaj 12 dni (poleg običajnih dni so tu še osmek, devetek, desetek, enajstek in dvanajstek), v NOVakovskEM LETU pa decembru sledijo fantastični meseci undecimber, duodecimber, tredecimber, quattuordecimber in quindecimber. Letnih časov je pet. V skladu s svojo poetiko, ki jo uveljavljam od prvenca Stihožitje (1977) in prve zbirke za otroke Prebesedimo besede! (1981), čutim tudi v Luninem koledarju nezadržno potrebo po tem, da prebesedim stare, zlizane in blede besede, da domača imena dnevov in mesecev preimenujem z močjo jezikovne domišljije. Tako januar postane pijanuar, petku pa včasih sledi šepetek (dan, ki je še petek, še bolj pa mali šepet spomina in nežnosti).

 

Sledeč koledarski logiki, kjer se menjavajo delovni in praznični dnevi, dnevi žalosti in dnevi veselja, sem v svojem koledarju kombiniral pesmi za odrasle in pesmi za otroke, ljubezenske in družbenokritične, žalostinke ob obletnicah smrti in hvalnice za rojstne dneve, stare in nove pesmi. Kajti, koledar je kolo in dar. S pesnjenjem in komponiranjem te zbirke sem imel veliko veselja. Zato se podnaslov Luninega koledarja glasi: Praznična pesniška pratika.  

 

Boris A. Novak

KOLEDAR JE DAR

 

Dan na dan

leti čas stran.  

 

Dan na dan,

stran na stran.

 

Vsak dan je dar,

vedno in vsekdàr!

 

Dar na dar –

koledar!