Filter by Oznake izdelkov
roman

Nominirani avtorji za nagrado novo mesto

Andrej Blatnik (1963) je izredni profesor knjigarstva na Univerzi v Ljubljani. Objavil je tri romane in pet knjig kratkih zgodb. Je dobitnik več osrednjih slovenskih literarnih nagrad. Njegove zgodbe so bile prevedene v več kot 30 jezikov in vključene v antologije, med drugim Best European Fiction 2010 (Dalkey Archive Press 2010) in Short: An International Anthology of Five Centuries of Short Short Stories (Persea Books 2014). V prevodih v 12 jezikov je objavljenih več kot trideset njegovih knjig, tudi po tri v angleščini, nemščini in turščini, in po dve v španščini in italijanščini. Ruski prevod zbirke Saj razumeš? je leta 2016 dobil nagrado za najboljšo slovansko zbirko kratke proze. Andrej Blatnik je bral svoje zgodbe po vsem svetu, tudi na literarnih festivalih PEN World Voices v New Yorku, Toronto International Festival of Authors, Jaipur Literary Festival in Cosmopolis, Barcelona.

 

Vesna Lemaić (1981) je diplomirala iz primerjalne književnosti. Kot pisateljica se je predstavila leta 2008 s prvencem Popularne zgodbe. Leta 2010 je objavila roman Odlagališče, ki mu je 2014 sledil roman Kokoška in ptiči in 2018 kratkoprozna zbirka Dobrodošli. Za Radio Slovenija je napisala radijsko igro Podpotnik. Ena od njenih zgodb je bila uvrščena v antologijo Best European Fiction. Za svoje delo je prejela nekaj nagrad. Med drugim avtorica vodi delavnice pisanja za mlade in eksperimentalne delavnice skupinskega pisanja. Več kot pet let pa sodeluje tudi v organizaciji literarno-glasbenega festivala Živa književnost v Ljubljani.

 

Miha Mazzini (1961) je pisatelj, avtor 26 objavljenih literarnih knjig (v 10 jezikih), in računalniški strokovnjak, avtor 9 priročnikov. Dobitnik številnih nagrad (tudi ameriške nagrade Pushcart). Njegova dela so bila uvrščena v več antologij. Končal je podiplomski študij scenaristike na The University of Sheffield, Anglija, doktoriral je na temo Antropologija vsakdanjega življenja pri Institutum Studiorum Humanitatis v Ljubljani. Miha Mazzini je avtor scenarijev za tri nagrajene celovečerne filme, režiser celovečernega filma, TV dokumentarca in petih kratkih filmov. Za zadnji film Izbrisana (njegov roman je izšel pri Založbi Goga) je napisal scenarij, ga režiral, film je bil nagrajen na Festivalu slovenskega filma, na puljskem festivalu in na Festu, Beograd. Je redni član Evropske filmske akademije. Piše odmevne tedenske kolumne za spletni portal siol.net.

 

 

Andrej Tomažin (1988) se v svojem pisateljskem delu pretežno ukvarja s sodobno družbeno situacijo v tesni navezavi s tehnološkim razvojem. Pri tem prepleta različne pripovedne načine, ki dajejo prostor različnim nivojem sodobne družbe: od podeželskih melodram, neizbežne ekološke katastrofe prek subtilnih sprememb človeške subjektivnosti v 21. stoletju do hipertehnoloških potencialov prihodnosti. Kratkoprozni prvenec Stramorjevi koraki(Založba Litera, 2014) je bil v ožjem izboru za nagrado SKS za najboljši prvenec leta 2014. Je avtor romana Črvi (Založba Litera, 2016), pesniške zbirke Izhodišča (Hiša poezije, 2018) in kratkoprozne zbirke Anonimna tehnologija (LUD Literatura, 2018), ki je bila izbrana med štiri nominirance za nagrado kritiško sito, ki jo podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov. Posamezni odlomki njegovih del so bili prevedeni v nemški, španski, madžarski, angleški, estonski in srbski jezik. Svoje prozne, esejistične in pesniške tekste je objavljal v vseh pomembnejših slovenskih revijah. Živi v Ljubljani.