Filter by Oznake izdelkov
roman

A K I L E S

Slovenski Akiles je junak, ki ga v zagonu svojega skoka na sistem z granitno kocko v roki zadane srčna puščica v peto, pripovedna nit pa je ravno prav napletena, da se bralec ne izgubi v ljublabljanskem labirintu.

Copyright: Založba Goga
Leto izida: 2022
Število strani: 356
Dimenzije: 13 × 20 cm
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612773601

Tiskana izdaja

O knjigi

A k i l e s  je roman, ki se v štiriindvajsetih urah, od jutra do jutra, odvije v Ljublabljani, prestolnici Zlovenije, kjer se ima zgoditi vstajniški Dogodek. Celotno dogajanje je podano s perspektive treh protagonistov: Leo je anarhist in špiker na RadioAktiv, ki živi na Željezniški postaji, od koder se bori proti Ablasti; njegova izmuzljiva punca Dea je komparaktivistka in študentka na Oddelku za duhoslovje Fakultete za umetnost in humanistiko; tretji člen pa je njen profesor komparaktivistike, negotovi in nemogoči antiheroj pripovedi. Njihove usode se prepletajoče »križem kradejo« prav tako kot stavki in skovanke tega romanesknega teksta.

Mirt Komel (foto: Boštjan Pucelj)

Mirt Komel

Mirt Komel (r. 1980 v Novi Gorici) je pisatelj in filozof, predavatelj in raziskovalec na Fakulteti za družbene vede in na Filozofski fakulteti. Avtor številnih znanstvenih monografij (Poskus nekega dotika, Sokratski dotiki, Giljotina duha, Twin Peaks in postmodernizem), njegova literarna dela pa segajo od dram in dramskih pesnitev (Mestne drame, Luciferjev padec) do potopisov (Sarajevski dnevnik, Kahirske kahesije). Pianistov dotik (2015) je njegov romaneskni prvenec, sledita dva detektivska romana Medsočje (2018) in Detektiv Dante (2021), leta 2022 pa je izšel še roman Akiles. Romana Pianistov dotik in Medsočje sta bila nominirana za nagrado kresnik.

Iz knjige

Fejstbuk. Tweedler. InstakilogramPikpok. Teendiller. Vsi se radi kažejo, vsi (se) radi gledajo. Naše oči so lovski psi, ki nas bodo raztrgali. Naši apetiti so informacijski biti, ki tečejo po internetnih širokopasovnicah, loveč lažen nimfatičen plen resnice, ki se ne razkriva več, pač pa zgolj razgalja. O devištvu ne duha ne prisluha, ne madeža ne muhe.

Ja, danes, danes je tisti dan, ko se bo vse odločilo, danes je odločilen dan, ko bo vse, kar ljudje mislijo, da stoji na nogah, postavljeno na glavo. Ljudje mislijo, da človek misli z glavo, ko si z lastnimi rokami kroji prihodnost, medtem ko v resnici misli z nogami, s katerimi stopa po preteklosti