Filter by Oznake izdelkov
roman

Ćrtice

Ilustracija na naslovnici Lea Zupančič, Spremna beseda Goran Vojnović

Prvenec Tine Perić, čeprav se loteva zahtevne tematike – izbrisa – in čeprav zaboli skoraj vsak ob tem zapisan stavek, ni zagrenjeno branje. Birokratska poteza, ki je zadobila v otroškem življenju glavne junakinje posebno ime – »problem s papirji« –, Mijinega očeta ni samo izbrisala iz registra stalnega prebivalstva in mu onemogočila delati ter odvzela vseh pravic, temveč ga je tako rekoč izbrisala tudi iz njenega življenja. Na srečo ne trajno.

dr. Milica Antić Gaber

Copyright: @2024 Založba Goga
Dimenzije: 13x20
Število strani: 170
Leto izida: 2024
Vrsta: trda vezava
ISBN: 978-961-277-437-0

trda vezava V košarico24,90 

O knjigi

Ćrtice so roman o Miji in njeni družini, ki se ji je zgodil izbris. In o tem nihče ne govori, ne družina ne družba. Mijina zgodba ponudi vpogled v drugo plat slovenske osamosvojitve in razpada Jugoslavije, v kateri s humorjem prevprašuje ustaljene predstave družbene stvarnosti. Slovenska literatura prvič dobi obravnavo tematike izbrisa in vzpostavljanja nove države iz perspektive otroka, deklice (kasneje tudi odraščajočega dekleta in odrasle ženske), ki sprva ne razume, sčasoma pa vse bolj, pojma državljanstva, mej in zakaj je pomembno, da imaš dovolj črtic na zadnji črki svojega priimka.

Tina Perić

Tina Perić (1985) deluje na kulturnem in umetniškem področju v presledkih. Sicer je končala študij Južne slavistike s književnostmi in sociologije kulture. Med in po študiju je prevajala in poučevala južnoslovanske jezike. Je ena od ustanovnih članic Jezikovne zadruge Soglasnik. V omenjenih presledkih pa je pisala besedila in pela v elektro-punk bendu Ludovik Material, s katerim so izdali dva dolgometražna albuma (Kapa Records) ter gostovali po nekaj mestih Evrope. Soustvarila je prekmurski glasbeni koncertni cikel in od leta 2023 tudi festival – Nindri Indri. Ćrtice so njeno prvo literarno delo.