Filter by Oznake izdelkov
roman

Dvomovinska lirika

Ilustracije in oblikovanje Radovan Jenko

Dvomovinska lirika združuje avtorjeva besedila, ki prevprašujejo naš odnos do države, jezika, pravičnosti in dolžnosti. Duhovito in sočno zapisana proza in poezija, ki dvoma v človeštvo ne zagreni, ampak nam celo nariše upajoč in opogumljajoč nasmešek.  

Copyright: @2024 Založba Goga
Dimenzije: 14,4 x 23,4 cm
Število strani: 109
Leto izida: 2024
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612774394

Tiskane izdaje
trda vezava24,90 

O knjigi

Zbrana poezija in proza, v večini nastala od 2012 do 2024, sega od domoljubja in humanizma do njunega parodiranja ter kritike romantičnega pogleda na vlogo umetnika v družbi. Knjigo otvori besedilo Od kod izviramo, ki na parodičen način govori o nekaterih značilnostih slovenskega jezika in zgodovine. Nadaljujejo jo pesmi, ki govorijo o pomenu jezika tako za družbo kot za posameznika, ter pesmi, ki se pojejo na znane melodije in naj bi vlivale upanje, da je še zmeraj možen socialno pravičnejši in ekološko vzdržen svet. Pesemski cikel zaključujejo pesmi, nastale med t. im. kolesarskimi protesti. Drugi del knjige sestavlja nekaj avtorjevih govorov o odnosu Slovencev do svoje države in kulture, povzetek knjige pa se ponuja v obliki vprašanja, kaj moramo in kaj moremo. 

Andrej Rozman Roza

Andrej Rozman Roza, pesnik, dramatik, režiser in igralec, rojen leta 1955 v Ljubljani, kjer še vedno živi. Leta 1978 je soustanovil Pocestno gledališče Predrazpadom in v naslednjih letih organiziral vrsto odmevnih gostovanj tujih uličnih gledališč v Ljubljani. Leta 1981 je ustanovil in do leta 1995 vodil Gledališče Ane Monro. Bil je začetnik improvizacijskih gledaliških tekmovanj v Sloveniji. Piše parodične in komične pesmi, pravljice in gledališke komedije za otroke in odrasle. Objavil je vrsto knjig za otroke ter pet pesniških zbirk za odrasle, njegova v različnih gledališčih uprizorjena dramska besedila so izšla v knjigi Brvi čez morje, nekaj gledaliških besedil pa je izšlo tudi v obliki stripa. Prejel je številne domače nagrade, med njimi Levstikovo za življenjsko delo, Večernico, nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo in Ježkovo.