Filter by Oznake izdelkov
roman

Gorjanske bajke

Jubilejna bibliofilska izdaja devetih najlepših besedil iz Trdinovih “Bajk in povesti o Gorjancih” v slovenskem izvirniku in angleškem prevodu z barvnimi reprodukcijami fotografij iz serije Gorjanske bajke Boruta Peterlina.

Leto izida: 2005
Število strani: 164
Vrsta: ščitni ovitek
ISBN: 9789616421225

Trenutno ni na zalogi

  Vprašajte nas

  O knjigi

  V knjigi so zbrane naslednje povesti: Cvetnik, Velikani, Gospodična, Zakleti grad, Rajska ptica, Ptica Zlatope, Vila, Gluha loza, Kresna noč

  Fotografije: Borut Peterlin

  Janez Trdina

  29. maj 1830, Mengeš, 14. julij 1905. Trdina je obiskoval ljubljansko gimnazijo in na Dunaju študiral zgodovino, zemljepis in klasično jezikoslovje. Kot profesor je služboval v Varaždinu in na Reki. Leta 1867 je bil kazensko upokojen, češ da zavaja mladino s svojimi političnimi nazori. Preselil se je v Novo mesto, prehodil Dolenjsko in Belo krajino in na svojih popotovanjih beležil svoja spoznanja o ljudskem življenju, delu, verovanju, navadah. To je kasneje uporabil v avtobiografskih delih, povestih, črticah in bajkah. Med najbolj znanimi deli so njegove Bajke in povesti o Gorjancih. Pisal je lep, ljudski jezik, tako da ga je Ivan Cankar označil za najboljšega stilista svoje dobe. Po njem so leta 1923 najvišji vrh Gorjancev poimenovali Trdinov vrh.