Filter by Oznake izdelkov
roman

Kamen in glas

Eden najpomembnejših slovenskih filozofov, Mladen Dolar, slovi kot pomemben premišljevalec umetnosti, predvsem leposlovja. Kljub temu da je avtor številnih spremnih besed ter člankov na temo leposlovja, ta dela doslej še niso bila objavljena v samostojni knjigi. Kamen in glas je tako prvi poskus izbora najpomembnejših Dolarjevih del o besedni umetnosti. 

Copyright: @2024 Založba Goga
Dimenzije: 15x23
Število strani: 344
Leto izida: 2024
Vrsta: mehka vezava
ISBN: 978-961-277-433-2

Tiskane izdaje
mehka vezava24,90 

O knjigi

Knjigo sestavljajo raznovrstni premisleki – od teoretičnih tekstov o ironiji in bistvu literature (ne moremo mimo Heglove Estetike) preko klasikov (Ojdipa, Gulliverja), Kafke, Brechta, Calvina, tudi slovenskih avtorjev (A. Golob, M. Kumerdej, M. Zorko), do … Becketta. A četudi ti spisi izhajajo iz močno raznolikih avtorjev, avtoric, branj, interpretacij, komentarjev, se nazadnje spletajo v eno samo prizadevanje in teoretski napon. Dva teksta, eden na začetku in drugi na koncu tega zbornika, nosita podnaslov »Od Hegla do Becketta« in nakazujeta naracijo o koncu neke dobe, o izteku klasičnih estetskih pričakovanj in standardov, zgodbo o vzponu modernizma – a tudi zgodbo o koncu in njegovem izteku. Neizogiben se torej zdi niz vprašanj: »Kje zdaj? Kdaj zdaj? Kdo zdaj?« 

Mladen Dolar

Mladen Dolar je profesor in znanstveni svetnik na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Področja njegovega raziskovanja so nemška klasična filozofija, sodobna francoska misel, psihoanaliza in teorija umetnosti. Predava po številnih univerzah v Evropi in Ameriki. V slovenščini je objavil ducat knjig, od Strukture fašističnega gospostva (1982) do najnovejše Od kod prihaja oblast (2022). Je eden od utemeljiteljev ljubljanske lacanovske šole.