Filter by Oznake izdelkov
roman

Kozmologija

Zbirka igrivih esejev, ki se sprehajajo od popa do klasike, od jezikoslovja do vzgoje otrok, izpod peresa Kozme Ahačiča, ki je leta 2017 postal Delova osebnost leta z obrazložitvijo, da je »jezikoslovec, ki iz slovenščine dela zaveznika«.

Copyright: Založba Goga
Dimenzije: 13x20 cm
Leto izida: 2020
Število strani: 200
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612772482

Trenutno ni na zalogi

  Vprašajte nas

  O knjigi

  Kozmologija je univerzum, v katerem se prepleta punk s klasiko in pop z eksperimentalno glasbo. V esejih, ki jih je Kozma Ahačič pisal za časopis Delo, se opis pariške parfumerije neopazno preliva v razmišljanje o iskanju prave besede in o spopadanju z neopisljivostjo jezika. Od šolstva, glasbe, jezikovnih vprašanj do problemov sodobne znanosti – vsi razmisleki vodijo k temeljnim človeškim vprašanjem, recimo: kako najbolje izkoristiti čas, ki nam je na voljo; kako preseči površnost in doseči poglobljenost, ki edina daje izjemne rezultate; kako ob ukvarjanju s podrobnostmi razumeti tudi celoto; kako ohranjati notranji mir sredi vsakdanjega vrveža; kako se spopadati s sodobnim, »poenostavljenim« svetom?

  *****

  Preprost, dostopen slog esejev skriva za sabo počasno, natančno pisanje. Kot pravi Nabokov: pisatelj bi moral imeti natančnost pesnika in domišljijo znanstvenika. Za eseje Kozme Ahačiča to vsekakor velja.

  *****

  Svoboda se začne v trenutku, ko nam je povsem vseeno, ali okolica naše trenutno delo dojema kot zmago ali kot poraz.

   

  Kozma Ahačič

  Kozma Ahačič (r. 1976) je predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, strokovnjak za zgodovino jezikoslovja in jezikovne rabe. V javnosti je morda najbolj znan kot pobudnik in urednik portala Fran.si. Je avtor slovenskih slovnic za osnovne in za srednje šole Kratkoslovnica in Slovnica na kvadrat, za kateri je prejel priznanje jabolko navdiha. Za odmevne znanstvene rezultate je prejel zlati znak ZRC SAZU. Postal je Delova osebnost leta 2017 kot »jezikoslovec, ki iz slovenščine dela zaveznika«. Je tudi pesnik, ljubitelj glasbe in scenarist.