Filter by Oznake izdelkov
roman

Mož z bombami – Anton Podbevšek in slovenska zgodovinska avantgarda

Monografska študija o enem izmed pobudnikov slovenske pomladi in snovalcu pojma pisatelj – avantgardist.

Leto izida: 2010
Število strani: 108
Vrsta: mehka vezava
ISBN: 9789616421874

Trenutno ni na zalogi

  Vprašajte nas

  O knjigi

  Anton Podbevšek je zaznamoval burno desetletje po prvi svetovni vojni z dvojnim, brezprimerno radikalnim prelomom. Medtem ko so njegove pesmi nasladno razbijale utečene pesniške konvencije, so njegove kontroverzne provokacije pometale z ustaljenimi načini obnašanja v literarnem polju: v slovenski prostor so prvič vpeljale model pisatelja-avantgardista.
  Podbevškovo pesniško delo kljub velikemu zanimanju raziskovalcev za medvojni avantgardizem doslej ni bilo dostopno v celoti. To sliko sedaj popravljata javno dostopna spletna izdaja Podbevškovih Zbranih pesmi, ki prinaša vse znane pesmi in različice s faksimili, z osnutki in drugimi dodatki v elektronski obliki, in bralna izdaja Moje ekstaze skulptura, ki prvič zajema ves relevanten Podbevškov poetski opus v tiskani obliki.

  Marijan Dović

  Marijan Dović je na ljubljanski Filozofski fakulteti študiral primerjalno književnost in slovenski jezik, diplomiral je leta 1999. Od leta 2000 je kot mladi raziskovalec zaposlen na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Leta 2003 je magistriral, tri leta kasneje pa tudi doktoriral pod mentorstvom Marka Juvana. Njegova raziskovalna interesna področja so: literarni kanon, teorija vrednotenja, sodobna sistemska teorija književnosti ter teoretične in zgodovinske raziskave avtorja in avtorstva. Med njegovimi pomembnejšimi objavami velja omeniti predvsem monografijo Sistemske in empirične obravnave literature (2004) in inovativen poskus drugačne literarne zgodovine v obsežnem delu Slovenski pisatelj: razvoj literarnega proizvajalca v slovenskem literarnem sistemu (2007).Pripravil in uredil je simpozijski zbornik o avantgardistu Antonu Podbevšku, monografijo o Janezu Trdini ter elektronsko izdajo Zbranih pesmi Antona Podbevška. Organiziral in vodil je mednarodni komparativistični simpozij o literaturi in cenzuri ter uredil dvojezični zbornik Literatura in cenzura: Kdo se boji resnice literature? (2008). Je podpredsednik Slovenskega društva za primerjalno književnost, član Mednarodnega združenja za empirično literarno znanost IGEL, mednarodnega komparativističnega združenja ICLA in združenja za preučevanje avantgard in modernizma EAM. Od leta 2007 kot docent predava slovensko književnost in literarno teorijo na Univerzi v Novi Gorici. V letih 1998-2000 je bil glavni urednik novomeškega mesečnika Park, za katerega še vedno piše kolumne. Od ustanovitve novomeške Založbe Goga leta 2000, pri kateri je sodeloval, je predsednik njenega uredniškega sveta. Deluje tudi kot jazz glasbenik in skladatelj. Kot violinist je snemal albume z več vidnimi zasedbami in glasbeniki (Žabjak bend, Brina, & String.si, Renato Chicco, Alenka Godec) in nastopal s svojim triom ter z mnogimi slovenskimi in tujimi jazz glasbeniki. Leta 2005 je s svojim sekstetom posnel avtorski prvenec Gorjanske bajke, ki jih je pozneje deloma priredil za simfonični orkester. Piše za zbore in komorne zasedbe. V Novem mestu je skupaj s sodelavci Lokalpatriota in Glasbene šole Marjana Kozine leta 2000 zasnoval mednarodno glasbeno delavnico Jazzinty, katere umetniški vodja je bil v letih 2000-2008 in ki je v nekaj letih prerasla v najpomembnejšo tovrstno ustanovo v Sloveniji. V okviru Jazzintyja je vpeljal edino slovensko tekmovanje za jazz kompozicijo – nagrado Jazzon, ki se podeljuje od leta 2003 dalje. V letih 2001–2008 je deloval tudi kot urednik glasbene zbirke Goga Musica. Leta 2008 je prejel Srebrni znak ZRC SAZU za vrhunski doktorat s področja humanističnih ved in Trdinovo nagrado, ki jo Mestna občina Novo mesto podeljuje svojim občanom za pomembnejše trajne uspehe na kulturnem, prosvetnem, literarnem in znanstvenem področju. Recenzenta Darko Dolinar in Marjan Dolgan Oblikovanje Jurij Kocuvan, Studio 300