Filter by Oznake izdelkov
roman

Ob jarkih

Prevedla Tanja Petrič

54-dnevno popotovanje Navida Kermanija od svojega doma do doma njegovih prednikov, od Kölna do Isfahana. 

*** 

»Ampak nekatere stvari razumeš šele, ko potuješ, in ne, ko ostaneš.« 

 

 

Copyright: @2024 Založba Goga
Dimenzije: 237 x 155
Število strani: 416
Leto izida: 2024
Vrsta: trda vezava
ISBN: 978-961-277-368-7

trda vezava V košarico27,90 

O knjigi

Po naročilu revije Spiegel se je Navid Kermani podal na 54-dnevno popotovanje od svojega doma do doma njegovih prednikov, od Kölna do Isfahana. Z izjemnim poznavanjem sedanjih političnih razmer in zgodovine in z izjemnim občutkom za ljudi in za pripovedne detajle popelje bralca vzdolž geopolitičnih, verskih, ideoloških in ekonomskih vrzeli med Zahodom in Vzhodom.  

Potuje mimo ruševin uničenih kultur ter sledi novim opustošenjem. Srečuje se z ljudmi, ki so razdvojeni, ker se morajo v iskanju domovine in blagostanja odločiti za eno ali drugo stran.  

Mimogrede postavi vprašanje o tem, kakšno krivdo nosi po Aushwitzu nemški jezik, z nekaj spretnimi potezami obudi nočno življenje velemest, prodajalnice iz sovjetskih časov, kultne kavarnice, sproščenost v bližini bojišč in strah pred Drugimi, kdorkoli že so.  Knjiga Ob jarkih je obvezen vodnik za vsa nadaljnja virtualna in realna popotovanja v te kraje. 

Navid Kermani

Esejist, novinar in pisatelj Navid Kermani (1967) se je rodil v Nemčiji iranskim staršem. Študiral je filozofijo, orientalistiko in gledališke vede. Za svoje romane, eseje in reportaže je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim Kleistovo nagrado, nagrado Josepha Breitbacha in ugledno nemško nagrado za mir, ki jo podeljuje Združenje nemških založnikov, nazadnje (2021) pa nagrado Friedericha Holderlina in nagrado Združenja avstrijskih založnikov za strpnost.