Filter by Oznake izdelkov
roman

Mi smo svetloba

Nagrada združenja nizozemskih založnikov in nagrada Evropske unije za literaturo (2021)

Vseeno nam je, kaj bo izbrala. Ona izbira, vi gledate. Vse, kar lahko storimo mi, je to, da ostanemo ob njej, ji osvetljujemo obraz, ji božamo dlani; skrbimo, da jo vidite.

 

 

Copyright: Založba Goga
Dimenzije: 13 x 20 cm
Leto izida: 2023
Število strani: 216
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612774035

 

Elektronske izdaje
trda vezava V košarico27,90 

O knjigi

Članica komune Zvok & Ljubezen umre zaradi podhranjenosti. Je hotela umreti? So njeni sostanovalci razumeli, da bo umrla? Bi ji morali pomagati? Poklicati zdravnika? Kdo lahko odgovori na vprašanje o naravi dobrega in zla v likih, ki so dobronamerni? Čigava zgodba je najbliže resnici in ali je resnica morda na presečišču perspektiv? Zato ima vsako poglavje svojega pripovedovalca – od pričakovanih človeških likov (člani komune, policisti, starši) do predmetov ali svetlobe, v katere hranilno moč so poskušali verjeti sostanovalci in ki osvetli iztek romana.

 

 

@ FotoBuffel

Gerda Blees

Gerda Blees (1985) je nizozemska pesnica in pisateljica. Njen prvenec je zbirka kratke proze Ne mislimo na smrt (2017). Mi smo svetloba (2020) je njen prvi roman. Kot marsikatero romaneskno umetnino ga je spodbudila časopisna novica o smrti neke ženske v komuni v Utrechtu. Roman je požel navdušenje pri kritikih in bralcih, zanj je avtorica prejela nagrado združenja nizozemskih založnikov in nagrado Evropske unije za literaturo (2021). Gerda Blees se ukvarja z lingvističnimi vprašanji, zanima jo lingua receptiva – govorne situacije, v katerih vsak govorec uporablja svoj jezik. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Amsterdamu, živi v Woerdenu.