Filter by Oznake izdelkov
roman

Umreti spomladi

prevod Slavo Šerc

Po mnenju literarne kritike je Rothmann s tem delom napisal najboljši anti- vojni roman po romanu Na zahodu nič novega E. M. Remarqua iz leta 1929.

Copyright: Založba Goga
Dimenzije: 13 x 20 cm
Leto izida: 2019
Število strani: 221
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612772383

Elektronske izdaje
trda vezava V košarico24,90 

O knjigi

Zadnji meseci druge svetovne vojne; Nemčija, Avstrija, Madžarska. Čeprav se ve, da je vojna že izgubljena, povsod rekrutirajo starce in nepolnoletne mladeniče ter jih po skrajšanih pripravah pošiljajo na bojišča. Med njimi sta sedemnajstletna prijatelja, molznika iz severne Nemčije, pasivni Walter in bolj izobraženi ter zviti Friedrich. Po prisilni rekrutaciji se nad njiju zgrne zlo in brutalnost vojne ter cinizem esesovskih oficirjev. Rothmann z apo- kaliptičnimi podobami, ki spominjajo na slike Francisca de Goye iz cikla Grozljivosti vojne, pred nami razgrinja vso nečloveškost nacističnega režima in absurdnost vojne.
Po mnenju literarne kritike je Rothmann s tem delom napisal najboljši anti- vojni roman po romanu Na zahodu nič novega E. M. Remarqua iz leta 1929. Z njim je postavil spomenik generaciji svojega očeta, generaciji, ki ji je vojna uničila življenje.

Ralf Rothmann

Ralf Rothmann (1953) je eden najpomembnejših nemških pisateljev svoje generacije, klasik sodobne nemške literature, ki nam s svojimi romani in zgodbami podaja panoramo nemške družbe od druge svetovne vojne do se- danjosti. Rodil se je v Schleswigu na severu Nemčije, ko je imel pet let, se je družina preselila v Oberhausen v Severno Porurje – Vestfalijo. Po osnovni šoli se je izučil za zidarja, a se je hkrati zanimal za literaturo, veliko bral in pisal. Za njegovo pisateljevanje je bila pomembna selitev v Berlin leta 1976, kjer še vedno živi. Ralf Rothmann je prejel številne literarne nagrade, med drugim Max-Frisch-Preis in Uwe-Johnson-Preis.