Filter by Oznake izdelkov
roman

Pa čeprav buldožer

Pa čeprav buldožer je roman o človeški naravi in tehnologiji, literaturi in faktih, v katerem se mešata stvarnost in domišljija.

Copyright: Založba Goga
Leto izida: 2022
Število strani: 436
Dimenzije: 13 × 20 cm
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612773618

Tiskana izdaja

O knjigi

Po odvajanju od alkoholizma se Geni Kalanu, pisatelju z ženo in pubertetniškim sinom, ponudi nov delovni izziv: s pomočjo nekdanje sošolke dobi delo pri tehnološkem podjetju, kjer naj bi razvijal umetno inteligentne like za program virtualne resničnosti, v kateri se bodo odvijale igre in filmske zgodbe prihodnosti. Na zaskrbljenost svoje delodajalke priložnosti ne izkoristi za ustvarjanje akcijskih junakov, temveč jo razume kot priložnost za introspekcijo. S poustvarjanjem nekaterih likov iz svoje preteklosti, ki jih je v resničnem življenju na različne načine prizadel – med njimi tudi svoje žene –, skuša razčistiti, kakšen lik je pravzaprav sam – besedni umetnik, ki je v življenju od nekdaj laže shajal z izmišljenimi liki kot z resničnimi ljudmi. Vse pa se zaplete, ko začne v virtualno resničnost vdirati skrivnosten avatar, ki nadleguje njegove like z nenavadnimi vprašanji in izpovedmi … Pa čeprav buldožer je roman o človeški naravi in tehnologiji, literaturi in faktih, v katerem se mešata stvarnost in domišljija.

Andrej E. Skubic

Andrej E. Skubic

Andrej E. Skubic (1967) je pisatelj, prevajalec in jezikoslovec. Prevaja iz irske, škotske, ameriške, afriške in hrvaške književnosti. Za prevoda Čitanke Gertrude Stein in romana Kako pozno, pozno je bilo Jamesa Kelmana je leta 2007 prejel Sovretovo nagrado. Za roman Grenki med je leta 2000 prejel nagrado za najboljši prvenec in Delovo nagrado kresnik. Slednjo je prejel tudi za roman Koliko si moja?, ki mu je prinesel še nagrado Prešernovega sklada. Je tudi avtor treh dramskih besedil: Neskončni šteti dnevi, Pavla nad prepadom in Hura, Nosferatu.

Iz knjige

Če ti povem bolj na način, ki je tebi bliže. Predstavljaj si zgodbo, dramo, film, ki jih uporabnik ustvarja sam, z realističnimi umetnimi liki, ki jih najame. To je roman, v katerem lahko živi. Virtualno živi, ampak res živi, kot lik med liki. V žanru, ki si ga sam izbere. Zamisli si zgodbo; izbere like glede na karakteristike, ki jih potrebuje – vsak pride s karakterjem, z nagnjenji, z življenjsko zgodbo. Enako, kot da bi si izbral določenega hollywoodskega igralca iz kataloga. In te like bi nam lahko pomagal ustvarjati ti. Potem bo preizkusil, kako mu bo zgodbo uspelo voditi. To je igra, ki je več kot igra. To je orodje za ustvarjanje zgodb prihodnosti. Romani, filmi, pasivno spremljanje pustolovščin drugih, vse to bo postalo arhaično. V bistvu, to, kar ti ponujam, je šansa, da sodeluješ pri prehodu v novo fazo pripovedovanja in konzumiranja zgodb.

Pred očmi se mi je razgrnila podoba sveta, v katerem tisoči in milijoni ljudi po vsem planetu, kot Aleks na Brdu in Brandon v Indiani in neki … kaj jaz vem, Quandale Dingle, ki živi na Tajskem, zijajo vsak v svoj računalnik in skupaj ustvarjajo neskončno zaporedje zgodb. Vsak od njih prispeva majhen, dragocen košček. Zgodbe z nekimi čisto svojimi pomeni, z neskončnimi variacijami na temo. Ki je jasna samo njim. Ne pa meni.

Andrej E. Skubic o knjigi