Filter by Oznake izdelkov
roman

Težka voda

Nagrada za najboljši prvenec knjižnega sejma 2023.

Nominacija za nagrado kresnik.

Nominacija za Cankarjevo nagrado.

Nominacija za nagrado kritiško sito.

Pia Prezelj v romanu Težka voda dokaže, da je na na slovenskem podeželju mogoče skuhati sodobno zgodbo ter vanj postaviti močno protagonistko. – Ana Schnabl 

Copyright: Založba Goga
Leto izida: 2023
Število strani: 120
Dimenzije: 13 x 20 cm
Vrsta: elektronska izdaja, trda vezava
ISBN: 9789612773908

Tiskane izdaje
trda vezava24,90 

O knjigi

V svetu, ki ga naseljujejo Ida, Marta, Tone in Lojze, na vrtovih gnijejo paradižniki, na nočnih omaricah ždijo nagačeni zajci, krave pa je treba slej kot prej ustreliti med oči. Nič čudnega, če na blatni zemlji komu usodno spodrsne ali pa mu glavo spešta kakšno drevo; Gospod vendarle daje in jemlje, povrh vsega pa še odpušča. 
V romanu Težka voda, svojstveni anatomiji krivde, ki prelamlja s tradicijo slovenske povesti, se drobci iz življenja starejše protagonistke Ide med posledicami zamolčane preteklosti in neizživete prihodnosti postopoma sestavljajo v okrušeno celoto. Ta v ekspresivnem, dovršenem slogu razkriva predvsem bridko resnico o prepletenosti življenj znotraj manjše vaške skupnosti, kjer se vse zdi na dlani, pa vendar skrivnost rojeva nove skrivnosti. 

 

Spremno besedo je zapisala Maja Šučur

Pia Prezelj

Pia Prezelj (1995) je pisateljica, prevajalka in novinarka kulturne redakcije časopisa Delo. Za svoje novinarsko delo je kot debitantka leta prejela nagrado pes čuvaj/watchdog 2022, ki jo podarja Društvo novinarjev Slovenije, za roman Težka voda (Goga, 2023) pa nagrado Društva slovenskih pisateljev za najboljši literarni prvenec leta.

Iz knjige

Trajalo bo dolgo in terjalo veliko, preden bo kot vsem tudi njim postalo jasno, kako hitro si odveč, kako hitro le še v breme – ne le drugim, tudi sebi – in kako zlahka se je odreči vsemu, kar se je že odreklo tebi.

Ko jo je opazovala, kako rahlja gredico, na katero se je zvrnil, ji je bilo žal, da o tem nikoli nista govorila, žal, da mu nikdar ni dala dovoljenja, čeprav ni prosil zanj in ne bi, toda zaslužil bi si ga, kot bi si sama zaslužila razumeti, kako lahko žaluješ za nečim, kar nikoli ni obstajalo, kako lahko izgubiš, česar nikoli nisi imel.

Odzivi

Pia Prezelj si je pridobila sloves kot neutrudna promotorka mlade slovenske literature, raziskovalka ženskih poti v pisanju, pronicljiva bralka, glasnica novih generacij, prejemnica debitantske novinarske stanovske nagrade. A nič od tega nas ne pripravi na njen romaneskni prvenec, Težka voda, postavljen ne v hrup mladega urbanega življenja, temveč v zadušljivost ruralnega habitusa, v utesnjenost vaške skupnosti, osredinjenega na starejšo žensko, dve starejši ženski in na njuni prepleteni grenki usodi. To je pisava želje in obupa, ujetosti v patriarhalna razmerja, utrujenosti in razočaranja, zamolčanih skrivnosti in prevar, a tudi slutnje izhoda. Nič na romanu ne kaže, da bi bil prvenec, saj od prve strani do zadnje izkazuje zrelo in suvereno obvladanje forme, vešče vodi nelinearno pripoved in se drži tankega roba med izrečenim in neizrečenim.

– Mladen Dolar

Skrivnost je v pripovedovanju. Jezik nosi težo vode, njena specifična teža je spomin.
– Dušan Šarotar

 

 

Ida biva na nekem kosu slovenske zemlje, po kateri ne moreš hoditi, ne da bi si čevlje umazal z gnojem. Živi v družbi, v kateri so vzporednice med kravo in žensko še vedno stvar, ki jo že v otroški dobi konzumiramo z mlekom.

– Maja Šučur (iz spremne besede)