Filter by Oznake izdelkov
roman

Knjiga odhodov

»Sem migrant, tisočkrat ranjen pes, ki zna raziskati mesto. Stopim ven in krožim okoli stavbe. Ovohavam bare in restavracije. Pokušam kebab in armenske palačinke, suvlaki in tapenado. Pozorno prisluškujem Marseillu, ki se reži in renči kot vroča žival, ves čas na preži. Spustim se proti morju. V modrini sem, na premični točki med vodo in skalo.«

Copyright: Založba Goga
Dimenzije: 13 x 20 cm
Leto izida: 2023
Število strani: 176
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612774059

trda vezava V košarico24,90 

O knjigi

S Knjigo odhodov pisatelj Velibor Čolić nadaljuje zgodbo »uspešnega izgnanstva v petintridesetih korakih« iz Priročnika za izgnance (Goga, 2020) in spretno beleži utrinke novopečenega flâneurja. Na svojih nemirnih pohajkovanjih se srečuje z različnimi vidiki francoske družbe, valuje med obrobjem in središčem, išče družbo, a ostaja večni osamelec. Avtobiografsko obarvani sprehod po francoskih mestih spremlja nezamenljiva avtorjeva melanholija, obarvana s tipično čolićevskima črnim humorjem in ironijo, značilna za tiste, ki so preživeli neizrekljive stiske.

 

 

Velibor Čolić

Velibor Čolić (r. 1964 v Odžaku, BiH) je študiral jugoslovansko književnost v Sarajevu, dokler ni 1992 zaprosil za status begunca v Franciji. Čeprav je že pred vojno objavljal svojo prozo v vidnih jugoslovanskih revijah, je pravo pisateljsko slavo dosegel v Franciji, kjer danes velja za enega najvidnejših frankofonih avtorjev.