Filter by Oznake izdelkov
roman

Ure v materini sobi

Prevedel Dušan Šarotar

nagrada EU za književnost

Ure v materini sobi odštevajo čas med sedanjostjo in preteklostjo, da hči spregovori z glasom matere ter v njeni zgodbi prepoznava odsev svoje.

Copyright: © Založba Goga, 2021
Dimenzije: 13 × 20 cm
Leto izida: 2021
Število strani: 218
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612772956

trda vezava V košarico24,90 

O knjigi

Preteklost je mogoče razumeti šele, ko jo je mogoče tudi doživeti. Tako vsaj misli pripovedovalka, ki se v želji, da bi za trenutek ušla težavni sedanjosti in lažje napisala svojo zgodbo, vrne v materino hišo. Ure v materini sobi odštevajo čas med sedanjostjo in preteklostjo, da hči spregovori z glasom matere ter v njeni zgodbi prepoznava odsev svoje. Meja med njima se zabriše, pripovedni glas pa po koščkih sestavlja zgodbo o ženskah, soočenih s težkimi življenjskimi odločitvami v družbi in prostoru, kjer preživetje ni bilo vedno lahko. Pripovedovalka se zatakne med dvema življenjema in dvema državama, med spominom in zgodovino ter med dvema nedokončanima knjigama. Dvojnost, ki jo trga narazen, skriva pod družbeno sprejemljivo masko. Pisanje in literatura postaneta edino pribežališče, kjer lahko razdvojeni jaz postane eno.

Tanja Stupar Trifunović

Tanja Stupar Trifunović

Tanja Stupar Trifunović (Zadar, 1977), je diplomirala na Filološki fakulteti v Banja Luki. Delala je kot glavna in odgovorna urednica časopisa za književnost, umetnost in kulturo Putevi. Trenutno je zaposlena v Narodni in univerzitetni knjižnici v Banja Luki kot urednica kulturnega programa. Objavila je roman, več zbirk poezije in kratke proze in knjigo zgodb za otroke v soavtorstvu s še dvema bosanskohercegovskima avtoricama. Njen romaneskni prvenec Ure v materini sobi je leta 2016 dobil nagrado Evropske unije za književnost.