Filter by Oznake izdelkov
roman

Moskva 2042

prevod Lijana Dejak

Vesela, obešenjaška antiutopija, napisana v osemdesetih letih, je postala v Rusiji velika uspešnica prav v zadnjih letih. Morda pa je znal Vladimir Vojnovič (r. 1932), pri nas znan po svojih Prigodah vojaka Čonkina, tudi brez časovnega stroja pokukati v prihodnost?

Copyright: Založba Goga
Dimenzije: 13 x 20 cm
Leto izida: 2015
Število strani: 462
Vrsta: trde platnice
Tiskana izdaja

O knjigi

Disidentski pisatelj Vitalij je prisiljen zapustiti socialistično Sovjetsko zvezo in uživa v svetu gnilega nemškega kapitalizma – dokler idile ne prekine nepričakovana ponudba. Izkaže se, da Lufthansa nudi polete v prihodnost, ameriški časnik pa je pisatelju pripravljen plačati bajno drago karto, ki ga popelje 60 let v prihodnost – v Moskvo leta 2042, kjer se je iz socializma razvil čisto pravi komunizem.

Vladimir Vojnovič

Vladimir Nikolajevič Vojnovič  (r. 1932) je najprej zaslovel z romani o vojaku Ivanu Čonkinu, ki duhovito slikajo absurde totalitarnega režima v času 2. svetovne vojne v Rusiji. Čonkin, ruski Švejk, je že dolgo del ruske pop kulture. Vojnovičeva dela so bila dolgo prepovedana v Rusiji, a bil je ljubljenec samizdata in tamizdata; 1980 je bil končno prisiljen zapustiti Rusijo. Drugo njegovo ključno delo, Moskva 2042, je tako nastalo že v Münchnu. Pisatelj je družinsko povezan z Balkanom – oče je bil Srb, njegov prednik je tudi znameniti dubrovniški pisatelj Ivo Vojnovič.