Filter by Oznake izdelkov
roman

O ljubezni, batinah in revoluciji

Prevod in spremna beseda Suzana Tratnik

Drobne zgodbe junakinj iz sodobnega hrvaškega vsakdana, ki se upirajo samoumevnosti patriarhalnega nasilja in družbeni neobčutljivosti.

Dimenzije: 13 × 20 cm
Leto izida: 2021
Število strani: 117
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612772925

trda vezava V košarico24,90 

O knjigi

V kratkoprozni zbirki O ljubezni, batinah in revoluciji (Sandorf, Zagreb 2016) se avtorica ukvarja z drobnimi zgodbami, večinoma iz sodobnega hrvaškega vsakdana, v katerih obravnava teme prikrite revščine, norosti, uličnega boja mlade aktivistke proti desnim skrajnežem. Vse zgodbe so izpisane s pozicije tistih, ki se upirajo samoumevnosti patriarhalnega nasilja in družbeni neobčutljivosti. Vendar junakinje ne ostajajo na obrobju, saj jih avtorica vrže v samo središče boja. One so tiste, ki dobivajo udarce, a hkrati sprožajo revolucije, četudi na videz majhne in neopazne. Nora Verde precizno, humorno in pretresljivo oriše pristne portrete mlade anarhistke, aktivistke, upokojene pomožne kuharice, trmoglave deklice, učiteljice, ki izgublja razum, lezbijke, utrujene od vsakodnevnega boja in desetletij trajajočega razkrivanja.

Odzivi

Nora Verde (foto: Dino Cetinić)

Nora Verde

Nora Verde je psevdonim avtorice Antonele Marušić, rojene leta 1974 v Splitu. Zaključila je študij hrvaškega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti v Zadru. Prvo prozno knjigo Posudi mi smajl (Posodi mi smajl) je objavila konec leta 2010 pri založbi Meandar.
Njen roman Do isteka zaliha (Do razprodaje zalog) je leta 2016 izšel v slovenskem prevodu pri založbi Litera. Roman je trpko duhovita pripoved o življenju mladega lezbičnega para v sodobnosti, posveča pa se tudi samemu mestu Zagrebu.